Retranchement

Het is zowaar droog en dus altijd goed om een stukje te lopen. Met de auto naar Retranchement, je zou kunnen denken dat dat in Frankrijk lig maar het ligt toch echt in Zeeland. Een plaatsje met ongeveer 360 inwoners. Hier pakken we een stukje van het grenslandpad, niet zover, tot Cadzand-Bad. Via een klein paadje en over een kleine houten brug lopen we langs waar eens fort Oranje stond. Tijdens een stormvloed zakte dit voor een groot deel weg in het Zwin. Op deze plaats staat nu een prachtige boerderij.

oranje-hoeve
boerderij “Oranje”

We volgen het kanaal met aan de rechterkant wilde weide met grazers. Links het kanaal met watervogels en prachtige gekleurde struiken aan de overkant.herfst

Het is dinsdagmorgen en je komt bijna niemand tegen. Er staat een harde wind. Zo af en toe komt de zon wat door maar de donkere wolken voorspellen regen. Geen regenkleding of een pluutje bij ons. Ik vind het koud maar blijf hier wel in Nederland. En niet ik alleen, op een dak zie ik twee ooievaars die zo lijkt het ook niet gaan overwinteren. Ze zitten op hun gemak op het randje of de zon vol op hun veren schijnt.ooievaar

Wat zijn het toch mooie beesten. Waar ik ook altijd gefascineerd naar sta te kijken is de torenvalk. Veel fladderen dan weer stil hangen en plotseling een duikvlucht naar waarschijnlijk een muisje of een andere lekkernij. We volgen het grenslandpad en klimmen een duin over. Dan zie je het Zwin. Het Zwin was van oorsprong de zeearm die Brugge met de Noordzee verbond. Door verzanding werd de geul niet meer bevaarbaar en nu wordt er een groot natuurpark aangelegd dat in 2019 klaar moet zijn. De geul is de grens tussen België en Nederland.

werken-aan-het-zwin
Het Zwin
grenspaal
grenspaal

Wat een genot om hier te lopen. De wolken zijn prachtige schilderijen. We lopen verder over het strand en daar is zowaar nog een strandtent open waar we even de handen kunnen warmer om een mok hete koffie. We zijn amper binnen of het begint te gieten. Het duurt niet lang maar in de verte over zee zie je de wolken zich ontladen. Verder over het strand naar Cadzand-Bad.schelpenvrouwwolken-over-strand

Er zit veel blauw in de lucht en zoals je ziet er zijn weinig tegenliggers. In CB begint het nu eens niet te regenen maar de hagel vliegt mij om de oren en ik merk toch dat mijn kruin steeds dunner wordt, of er steeds steentjes op mijn hoofd gegooid worden. Dan toch maar mijn alpinopet op die nog in mijn rugzak zit. Best lekker eigenlijk. Cadzand is uitgestorven maar er is toch wel een resto open. Buiten op een bord staat dat er mosselen zijn. Altijd lekker maar deze waren niet geweldig. Super klein en smakeloos. Jammer. Weer terug richting Retranchement, Het regent stevig maar dat heeft toch ook wel wat. Ik moet wel goed nadenken wat het nu eigenlijk heeft. O ja een fris gevoel en je smelt niet. In Retranchement loopt ook nog een wallentocht. Nu is dit hier wel een heel andere wallentocht dan in Amsterdam. Een heel andere natuur. Veel bladeren op het pad en eigenlijk niet zo heel interessant, aan beide zijden hoge struiken dus niet veel te zien. Weer in het dorpje zie ik nog een mooi gerestaureerde molen uit 1643.

molen
houten standerd molen

Alles bij elkaar 11 km gelopen en ondanks de regen en hagel hebben thuisblijvers toch echt ongelijk.

7 Comments on “Retranchement

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: