Gent door de ogen van ’n “Ollander”.

Ik doe de gordijnen open en wat zie ik? Grijze luchten. Ik ben een paar dagen in Sluis en vandaag gaan we een dagje naar Brugge. De LPG is op en om te tanken moeten we richting Gent over het grensplaatsje Eede. Brugge ben ik al eens geweest maar Gent nog niet. Dan gaan we toch naar Gent. Het is maar 40 km. Ik vind een parkeer plaats naast de Jacobuskerk dat kan geen toeval zijn. Straatje door en kom op de Vrijdagmarkt. Het is een plein met een grote historie. Sinds 1199 gebruikt voor feesten, vieringen maar ook voor terechtstellingen, opstanden en bloedbaden. 

Deze gebouwen zijn van 1894 en waren van de socialistische mutualiteit, een van de eerste ziekenbonden. Op het plein ook nog  het standbeeld van Jacob Artevelde. Heeft veel voor de stad betekend maar werd toch wel vermoord toen hij net 55 was. Doe je goed krijg je dat weer. Ook op dit  plein vindt je bierhuis de dolle griet, wat een keus. 

Maar allé, je moet toch weer verder.  In ” de oude vismijn” is de informatie gehuisvest, daar toch even een handig stadsgidsje halen. 

Vismijn

Van hieruit heb je een prachtig gezicht op het groot vleeshuis. Iedere middeleeuwse stad had zo’n vleeshuis waar centraal vlees verkocht werd. Aan de buitenzijden waren kleine stalletjes waar veelal het goedkope spul zoals pens verkocht werd. Het oude pensenhuusje is nu het kleinste kroegje van Gent. 

Het Gravensteen kun je niet missen. De geschiedenis gaat terug tot de Romijnse bezetting toen er op een zandbank in de leie al een nederzetting was. Er kwamen nog wat Vikingen huishouden, maar uiteindelijk lieten de Graven van Vlaanderen een donjon bouwen compleet met 24 torens. Niet alleen de Vikingen hielden huis ook Karel de Vijfde In 1500 geboren in het “Hof ten Walle” later het Prinsenhof genoemd. Hij liet zeventien vooraanstaande Gentenaren onthoofden en er werd een verbrand. Waar hoor je dat tegenwoordig vaker?  Intussen komen uit de grijze luchten grote druppels vallen en we vluchten ” de Zwarte Zee” in. Een klein knijpie met heerlijke broodjes. Je mag maar drie uur parkeren, het regent nog steeds en we besluiten Gent maar voor gezien te houden. Nog lang niet uitgekeken. We komen zeker terug en dan een paar dagen. 


Op de terugweg naar Sluis nog genieten van prachtige luchten. 

7 Comments on “Gent door de ogen van ’n “Ollander”.

  1. Goedemorgen,
    Wat leuk om iets over Gent te lezen, het toeval wil dat wij in mei volgend jaar een lang weekend gaan, wel met de PV van ons werk maar ik zie al dat we ons niet hoeven te vervelen. Prachtige foto met het bruggetje en water.
    Sluis was ons startpunt van het Grenslandpad.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: