En dan is er dus La Rioja

We staan op een camperplaats bij een sportzaal, we staan er alleen. Weer vroeg naar bed maar koud, zelfs met het dikke dekbed is het nog koud. We hebben geen stroom dus geen elektrische kachel en geen zin om de oliekachel aan te doen, stom dus. Als we opstaan zit het ijs aan de buiten- en binnenkant. Vanavond echt eerst de oliekachel aan en een extra slaapzak erbij. Typisch een landklimaat hier.

 

Vandaag gaan we eens kijken waar die heerlijke wijn vandaan komt. Eerst op zoek naar een moderne bodega, die van Marqués de Riscal. Een kleine smalle kronkelige weg zou ons bij deze bodega brengen, zij het niet dat na vijf km je niet meer verder mag op deze weg. Jammer, omkeren en weer terug. Dan eerst naar een typisch wijn stadje, Laguardia. In dit stadje zijn driehonderd ondergrondse grotten waar wijn ligt.

caves
ondergrondse grotten/kelders

Deze grotten waren vroeger allemaal met elkaar verbonden en waren ten tijde van de vele oorlogen een schuilplaats en opslagplaats voor eten en natuurlijk munitie. Maar nu zit bij bijna ieder huis zo’n grot/kelder.

wijnvat

Het plaatsje heeft twee grote kerken, welke plaats heeft dat niet hier in Spanje en vele bars en restaurants. In de stadsmuren zijn veel proeflokalen waar je de diverse wijnen van de omliggende bodega’s kunt proeven. Wij gaan naar Bodega Carlos San Pedro Pérez de Viñaspre. We krijgen daar een rondleiding en leren veel over de beroemde Rioja. We zien een film over hoe het twintig jaar geleden nog ging, echt heel zwaar werk. Mannen sjouwen zich een ongeluk aan de zware gevulde tonnen met druiven. Nu is er veel geautomatiseerd, maar het blijft behoorlijk bewerkelijk. Het is te begrijpen waarom een goede Rioja redelijk duur is. Uiteraard proeven we er ook een paar waaronder een Rioja grand reserva, die werkelijk uitmuntend is. Na dit leuke uitstapje rijden we weer verder over een weg door de bergen. Enkele bergpassen en hebben mazzel dat er geen sneeuw ligt.

stok
wijnstok in La Rioja

sprinter

We rijden door tot Molina de Aragon, een behoorlijke plaats met een groot kasteel boven op een berg. Het gekke is dat in het boek dat wij van Spanje hebben deze plaats niet genoemd wordt. Veel grote oude gebouwen, kerken, museum en dan het grote kasteel. Trouwens ook geen camperplaats dus we staan op een parkeerterrein in de stad, het lijkt een rustige buurt. Morgen nog 350 km naar de kust.

 

We rijden eerst naar Teruel, een gezellige Spaanse plaats, ommuurd en heel druk want er is een grote markt. Hier is een hele grote kerk die we gaan bezichtigen, we mogen geen foto’s maken, jammer, alleen van de buitenkant dus. En dan door naar de kust waar in Moreira een paar vrienden een huisje gehuurd hebben voor drie maanden. Net als vorig jaar is het weer wennen aan de vele zilveruitjes die hier in deze streek rondlopen. Ik ben het natuurlijk ook maar dat wil je niet weten. (wordt vervolgd)

wijnbouw rioja

Teruel

torem

3 Comments on “En dan is er dus La Rioja

  1. Hier slaat de winter ook toe. Vanavond voor het eerst de stroopwafels de weg op. Beetje overbodig, want zeer goed te fietsen op de terugweg van het 27 11 café. Geniet van de Rioja. Liefs Mieke

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: