Landje Pik, of waar een klein land groot in is.

Wie kent ze nog, de Waker, de Slaper en de Dromer. Ja de Hondsbossche Zeewering. Altijd al een zwakke schakel van de Nederlandse kust. In de zeventiger jaren zijn de laatste resten afgegraven van de Dromer zodat het lesje van vroeger verleden tijd is. In 2013 begon men met het opspuiten van 20 miljoen kubieke meter zand voor de kust. Een project dat 7 dagen per week en 24 uur per dag doorging. En nu is het zo goed als klaar. De Nederlandse ingenieurs hebben het weer geflikt. Het land is weer een stukje groter. We staan momenteel in Sint Maartensvlotbrug en daarvandaan is het een mooie fietstocht langs de nieuwe aanwinst.

de Waker

We fietsen achterdijks richting Schoorl.

Overal grote velden waar de bollen uitgebloeid zijn. Er wordt hard gewerkt om de bollen uit de grond te halen, sorteren en pellen. Veel gebeurT nu mechanisch en niet meer met het handje. Er worden hele velden onder water gezet, wat een mooi gezicht is maar dat is niet de reden.  Een slimme teler had problemen met enkele ziekten die in de grond voor kwamen. Omdat hij veel gewassen teelde die kleine bolletjes gaven viel er veel door de rooimachine heen waardoor hij het volgende jaar met veel opslag te maken kreeg. Als hij in staat zou zijn om deze opslag te vernietigen d.m.v. onder water zetten (inunderen) zou de druk van de ziekten ook af kunnen nemen. Een zeer milieu vriendelijke manier van ziekten bestrijding dus. Om deze reden is het onder water zetten van bloembollen gronden tot stand gekomen.

bollenvelden onder water

We komen bij een wel heel mooi stukje Nederland, de duinen bij Schoorl. Enige jaren geleden is hier een grote brand geweest, maar nu ziet het er weer prachtig uit, er grazen runderen(waar niet tegenwoordig) maar het is altijd weer een genot om te zien.

duinen van Schoorl

Midden in het bos is een horeca gelegenheid waar het heerlijk toeven is, de Berenkuil.

En dan kom je dus bij het nieuwe land, je moet je goed realiseren dat hier eerst zee was en nu binnen twee jaar heel nieuw land. Het is een afwisselend duinlandschap met lagunes, watertjes en recreatie mogelijkheden. Je kunt nu natuurlijk nog niet door de duinen lopen, dat is nog veel te kwetsbaar, maar over een jaar of vijf zal dit wel anders zijn. Een geweldig project.

Na 35 km bij zo’n 30 graden smaakt het biertje op het strandterras in Petten mij uitstekend.

Nederland wat ben je toch mooi.

7 Comments on “Landje Pik, of waar een klein land groot in is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: