My OLd Amsterdam

Ik schrijf 1967. Ik doe de opleiding voor kapper aan Het Singel in Amsterdam en loop stage op het Confusiusplein in Slotermeer. Vandaag ga ik eens kijken hoe het er daar uitziet. Niet dus, verpauperd. Toen een bloeiend winkelcentrum. We stonden daar met vijf barbiers te knippen en op woensdagmiddag gaven we nummertjes uit. We hadden 50 penningen en die waren allemaal uitgegeven. Gouwe zaak. Nu zijn alle winkels weg en zitten er tijdelijk kunstenaars in, kunstschilders, fotografen. Aan het aantal schotels op de balkons boven de winkels kun je zien dat er weinig autochtone wonen. Ik heb een leuk gesprek met een Marokkaan die vanaf 1972 hier woont. De wijk is de wijk niet meer zegt hij. Heel anders dan toen hij hier kwam wonen.

Verpauperd Confusiusplein
Verpauperd Confusiusplein

Ik ga door naar de andere kant van de stad, Oost hier ben ik geboren, Timorplein. Nu een heel andere wijk, jonge mensen. Ik drink koffie in het oude badhuis, hier ging mijn vader naartoe om zich een keer per week goed te wassen. Kun je toch niet meer voorstellen, een keer per week douchen en dan nog buiten de deur. Ook het Timorplein is natuurlijk veranderd. De ambachtsschool is nu een Stay Okay.

Mijn geboortehuis
 Mijn geboortehuis
Stay Okey
Stay Okey
Vernieuwde badhuis
Vernieuwde badhuis

Ik parkeer de auto bij het Olympisch stadion. Ga je een keer met de auto en wil je niet teveel betalen voor parkeren is dit een goede optie, 24 uur voor 8 euro inclusief tramkaartje. Dus met de tram en ik stap uit op het Museumplein, mijn museumjaarkaart in de pocket maar het is prachtig weer dus niet het museum in.

Wel heel gezellig druk op het grasveld. Maar ik ga door de PC Hoofdstraat naar het Vondelpark. Twee weken geleden het Central Park in NYC en nu het vondelpark, het lijkt veel op elkaar, alleen iets kleiner. Fietsers, joggers, skaters, de grasvelden vol met mensen die lekker zitten te eten. Straatartiesten, politie, mafkezen, honden, veertigers met kleine kinderen en La Belle Dame oftewel Yvonne. Zij blaast zeepbellen van klein tot groot. Kinderen proberen de bellen te vangen en mogen het ook zelf proberen. Ik probeer het ook met de grote hengels, het is echt heel zwaar.


Uit het Vondelpark komend ga ik wat eten en drinken bij Irish Pub Aran. Niet echt goedkoop maar het meest belachelijke is dat je hier ook nog een halve euro moet betalen om te plassen of wat je dan ook moet doen. Dit is echt Hollands, zal je in geen ander land meemaken. Wat doe ik nog in Nederland.
Ik slaap in het appartement van mijn geschenkdochter in de Kinkerstraat. Zij is met haar moeder, zus en broer een weekend in Rome en ik mag dus gebruik maken van haar appartement, lief hè.
Om de hoek bij haar zijn de nieuwe Hallen, dit is de geheel verbouwde remise van de trams. Ben je in Amsterdam dan moet je hier even een kijkje nemen. Filmhuis, bibliotheek, alternatieve winkels, galery’s en natuurlijk eten. Alle soorten eten, je haalt wat je lekker vind en eet en drinkt het in het midden op een soort overdekt terras op.

De hallen
De hallen

Maar ik ga toch maar vertrouwd bij tapas restaurant Madrid eten. Heerlijk.

Tapas Madrid
Tapas Madrid

Morgenochtend koffie in mijn favoriete koffiezaak en dan verder met Amsterdam.

11 Comments on “My OLd Amsterdam

  1. Oh wat heerlijk Har. Als ik dit lees krijg ik dat speciale gevoel dat ik ook heb als ik in Amsterdam ben. Ik blijf het n fijne stad vinden. En de nieuwe hallen ga ik de volgende keer als ik er ben beslist bezoeken. Veel plezier nog.

    Like

  2. Wat een leuk reisverslag om te lezen. Het lijkt me gek om terug te gaan naar “vroeger” en alles zo verpauperd aan te treffen. Dat is dan wel even slikken. Herinneringen…..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: