PRIMARK…….. JA OF NEE

Vandaag een dagje op stap met de vrouw die eens mijn echtgenote was, ik zal haar M noemen. We gingen winkelen in Arnhem. Altijd een leuke stad om naar toe te gaan.Het begon lekker met het vinden van een invaliden(rotwoord eigenlijk)parkeerplaats. Zij is n.l. rolstoel gebonden. Er was een plekje op de markt maar wel zo klein door een dikke Volvo die hem bijna op de speciale parking geplaatst had. Na drie pogingen heb ik de VW bus toch op het plekje gekregen. En toen Arnhem in, behoorlijk koud, veel winkels in om bij te warmen. En toen kwam het dus, Arnhem is ook een stad waar een Primark is, oei ik dacht dat ik het woord niet kon typen maar na wat haperingen is het toch gelukt. M had al veel op FB gelezen van vriendinnen die daar helemaal blij vandaan kwamen en wilde ook graag naar binnen. Nou heb ik al diverse discussies achter de rug over de PM en ik ben wel de laatste die er naar binnen zou gaan. Maar ja je moet toch alles eerst zelf onderzoeken en dus stap ik over de drempel. Het eerste wat mij opvalt is de enorme stapel grote mand/zakken die er liggen en iedereen die binnenkomt pakt zo’n megazak en gaat daar mee winkelen of je bij de grootgrutter bent.

stapel mega zakken
stapel mega zakken

Verbaasd kijk ik om mij heen en zie vooral veel vrouwen met een woeste blik in de ogen en hoor: Ohh kijk dit is maar tweevijftig, Chantal moet je zien dit is afgeprijsd van vijftien voor vijf. En hup in de megazak. En daar kan nogal wat in. Ook M koopt een  broek en een trui, samen vijftien euro. Hoe kan het dat een trui maar vijf euro kost, ik zag er zelfs voor nog minder. Uit welk atelier komt dit, wat zijn daar de arbeidsomstandigheden, ik moet er niet aan denken maar ik heb al teveel reportages hierover gezien.

Ja ik kan het wel begrijpen waarom men zo hebberig wordt in deze winkel. Ik moet zeggen dat als ik in een buitensportzaak kom ook dat gevoel heb, je wordt hebberig, alleen is dat zo duur dat je er niet aan toe kan geven. Bij de Primark zie je zoveel dingen voor kleine prijsjes dat je snel denkt, dat kan ook nog wel en dat en dat, bij het afrekenen heb je niet het gevoel dat je beurs leeg is. Positief aan de Primark is dat er voor rolstoelers een aparte kassa is, de rolstoel past gedeeltelijk onder de balie en je hoeft niet aan te sluiten in de rij van mensen die willen afrekenen. Je bent direct aan de beurt, tenminste als het niet druk met rolstoelers is. Ik zag wel 10 kassa’s die open waren en toch stond er nog een rij te wachten om af te rekenen.

Nee, ik prefereer toch de second hand shop, daar kun je ook lekker struinen en zoeken voor kleine prijsjes. Er zijn tegenwoordig best veel van die winkels dus je hebt veel keus. Het is al geproduceerd, dus geen nieuwe materialen, niet nog meer “slaven arbeid”, duurzaam. Een van die winkels is natuurlijk eenGoedIdee in Ede, waar ik toevallig bij betrokken ben.

Denk nou niet dat ik zo politiek correct ben, in Spanje kocht ik op de markt een horloge voor vijf euro en ik weet dat kan natuurlijk ook niet, door welke mensen en in wat voor omstandigheden zou dat gemaakt zijn.

Fout horloge
Fout horloge

Ieder maakt voor zichzelf uitmaken uit wat kan en wat niet, als je er maar over nadenkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: