Sprintertje op reis in Spanje, WIJNROUTE

Als je toch hier bent en je bent een liefhebber van wijn dan zijn er diverse wijnroutes in de buurt die aan t bevelen zijn. Wij kiezen de route van de muscatel druiven, maar eerst gaan we nog een keer de bergen in. Via La Nucia rijden we naar de Fuentes de Algar. Een erg smal weggetje brengt je naar wat in de zomer waarschijnlijk veel bezocht wordt, de watervallen. Nu is het uitgestorven en de fuentes mooi maar niet uitzonderlijk. We rijden door naar Tarbena waar je de lekkerste paella uit de hele omgeving kan eten. We hebben uitgebreid ontbeten dus nog geen trek en ik kan dus niet zeggen of het werkelijk de lekkerste paella is. We gaan hoger en hoger naar de Coll de Rates.

Coll de Rates
Coll de Rates

Een heel mooi punt waar je en links en rechts zicht op zee hebt. Op dit punt is een restaurant waar je echt de appeltaart moet proeven, men zegt dat deze hemels is. Ook hier blijft het van horen zeggen, de hele maand december gesloten. Nou is een van de punten op mijn challenge lijst voor 2015, per maand een pond afvallen dus het lijkt of ik al begonnen ben. Heb je nog wat tijd over, er loopt een pad naar een nog hoger gelegen punt. We gaan verder naar Parcent, hier begint de eigenlijke wijnroute, het landschap is heel anders aan deze kant van de berg en nu zie je eindelijk de druivenstokken, want meer is het niet, op uitgestrekte velden. In deze tijd van het jaar ziet alles er nog kaal uit, alles is al gesnoeid. In Xalo of Jalon, het is dezelfde plaats moet je bij de bodega zijn. Je kunt er van alles proeven en ook kopen natuurlijk. De specialiteit van deze streek zijn de rode en witte dessert wijnen. Er liggen al wat flessen in mijn mandje als mijn oog valt op plastic twee literflessen met Grand Marnier(imitatie) en ron blanco(imitatie Bacardi) en per twee liter 12 euro. En ik moet zeggen, goed binnen te houden.

image
We rijden zonder Sjoukje Spijker op de radio terug naar de kust en over de kustroute terug naar Alfaz del Pi. Een zeer geslaagde dag.

Twee vriendinnen van ons hebben een paar dagen een appartement gehuurd aan de boulevard van Vila Joiosa en daar gaan we oud en nieuw vieren. We parkeren Sprintertje pal aan de zeekant op een parkeerterrein en gaan “wild” slapen. We hebben in een klein Spaans restaurant gereserveerd voor een avondvullend diner en om twaalf uur champagne. Het is in Spanje de gewoonte om de laatste 12 seconden iedere seconde een druif te eten, dus voor iedere maand een druif. Stel je verslikt je bij de vierde seconde dan is april geen goede maand voor je, stel je voor als je dat doet bij nog meer seconden. Gelukkig gingen ze er bij ons alle vier moeiteloos in. Op de terugweg naar onze slaapplaats lopen we nog door kleine steegjes en horen keiharde zigeunermuziek. Op een pleintje is een gigantisch feest aan de gang, een oud ligbad ligt vol met brandend hout en de drank vloeit rijkelijk. We worden niet spontaan uitgenodigd om mee te doen dus we gaan toch maar slapen. De volgende ochtend maken we een prachtige zonsopgang mee, wat is dat toch indrukwekkend, mijn dag kan al niet meer stuk, zeker ook omdat we een route gaan lopen bij Sella.

Sella is een dopje dat tegen de berg aangeplakt lijkt, heeft 600 inwoners en 6 bars/eethuisjes. Boven op de top lig het Ermita Santa Barbara, een kapel en de resten van een oud Moors kasteel, dat zeker in de zomer veel toeristen trekt. Nu is het nieuwjaarsdag en erg stil, we wensen iedereen die we tegen komen een feliz año nuevo en beginnen aan een prachtige wandelroute. Hij is maar 6,5 km maar door de hoogteverschillen en soms smalle rotspaadjes doen we er toch wel bijna drie uur over. Het is goed gemarkeerd met groen/witte strepen. Echt een aanrader en het smaakt naar meer. We nemen afscheid van onze vriendinnen die nog een paar dagen in Valancia gaan doorbrengen.

Een ander punt op mijn lijstje is om dit jaar 2015 km te lopen, nu niet gesponsord maar gewoon om te bewegen. De eerste dag kan ik alweer 9 km afschrijven. Nog maar een paar dagen hier voor we weer aan te terugreis beginnen, nog even genieten.

3 Comments on “Sprintertje op reis in Spanje, WIJNROUTE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: