Sprintertje op reis in Spanje, Valencia

Het rijden is toch wel vermoeiend dus vandaag doen we rustig aan, niet direct met de metro naar Valencia maar eerst heel relaxt bij sprintertje buiten ontbijten en koffie drinken. Eindelijk tijd om het boek van Hans Bart te gaan lezen. We staan op een camperplaats in Bétera en na al dat zitten toch maar even lopen naar het centrum. Ja gezellig, het is 14:00 uur en ja we zijn in Spanje dus alle winkels zijn natuurlijk gesloten tot half vijf. Je kan kan natuurlijk op een terras gaan zitten, hebben we ook gedaan maar als je twee en een half uur daar blijft zitten en je moet ook nog terug lopen op zo’n klein weggetje, dat kan nooit goed gaan. Het is trouwens best een leuke plaats met mooie straatjes. Het is een rustdag maar toch nog even 10 km gelopen.

Vandaag naar Valencia, weet je dat dit na Madrid en Barcelona de derde stad qua grote is in Spanje, nee? Dan weet je het nu. We gaan met de metro en vertrekken op het station hier, deze halte heet Psychiatrisch ziekenhuis want dat zijn onze buren. Binnen twintig minuten staan je in het oude centrum met alle oudheden. Bij een kerk staat een rij vooral oudere mensen, het blijkt dat ze in de rij staan om een lot te kopen, waarvan de opbrengst naar de restauratie van de kerk gaat. Je kunt een zak met een soort oliebollen winnen, nou je begrijpt ik moest meegetrokken worden om ook niet daarvoor in de rij te gaan staan. Een aanrader is de grote overdekte mercado, hier moet je zeker niet naartoe gaan als je maag aangeeft dat hij weer behoefte heeft aan wat vulling. Hammen, vis, fruit, groente en van alles heel veel en gigantisch gesorteerd. Ook hier had ik moeite om weer naar buiten te gaan.

image

Wat je zeker moet zien is La Lonja, dit is de zijdebeurs die in de 15e eeuw werd opgericht. Het is een groot gebouw met een opzichtige gotische stijl en de buitenkant met kantelen. Op de bovenste verdieping zie je een verguld plafond.

 

Heb je nog puf beklim dan de achtkantige toren, natuurlijk wel van binnenuit, die bij de basiliek hoort. Het zijn maar 207 treden maar wel hoge treden en ik was blij dat ik boven was. Ben je eenmaal boven dan wordt je beloond met een prachtig uitzicht. Na al dit cultuur geweld is het goed toeven op een van de vele terrassen die Valencia heeft. Het is druk en het is goed mensen kijken.
Op weg terug naar de metro komen we eerst langs de oude stierengevechten arena. Hier in Valencia zijn die verboden maar natuurlijk staat de prachtige arena er nog. Ernaast ligt het station met een indrukwekkende hal met allemaal azelejos(tegels) en houtsnijwerk. Het is genoeg voor vandaag, terug naar sprintertje.

 

Het is zondag maar om negen uur toch de toeter van de bakker. Vandaag weer naar Valencia. In de metro worden we aangesproken door een aardige Spaanse dame die trouwens in Londen woont en dus goed Engels spreekt. Waar je zeker moet kijken is chocolateria Valor op de plaza de la Reina. De regio Valencia is niet alleen bekend om zijn sinaasappels en paella maar ook om de Valor chocolade. Een man die naast deze dame is komen zitten beaamd dat en er volgt een pittige discussie over chocolade. Helaas zijn we er niet toe gekomen om uit te zoeken of deze bewering over de chocolade juist is. Wij zijn n.l. op weg naar het station del Norte waar nu een tango fiesta aan de gang is. Gewoon in de vertrekhal. Vrouwen met prachtige jurken die heerlijk aan het dansen zijn. Wij proberen het ook nog even maar op onze loopschoenen en met de rugzak op de rug  gaat dat niet echt geweldig.

Waar je ook persee naar toe moet is het keramiekmuseum dat is gevestigd in het voormalig paleis van een markies. El palacio Marques de Dos Aguas en stamt uit 1740. Zowel de buitenkant met versieringen als binnenin met prachtige kamers is zeker de moeite waard om te bezichtigen. mnceramica.mcu.es

Het zijn in Valencia niet alleen de oude gebouwen maar er zijn ook modern architectonische gebouwen. Richting de haven kom je bij vijf moderne gebouwen, verzamelnaam: Ciudad de las Artes y las Ciencias. Planetarium, groot aquarium met dolfijnen, haaien. er is een onderwater restaurant. Een operagebouw en het museum voor wetenschap. Genoeg te doen om je niet te vervelen maar wel heel vermoeiend. Het is weer hoog tijd voor een drankje en hapje.

In de haven maken we het vertrek mee van de Sunrice van Greenpeace mee. Eigenlijk best wel een klein bootje die het moet opnemen tegen grote tankers en ander milieugespuis. Petje af. Het weer is ondertussen niet meer wat het is geweest, het regent. Moet niet gekker worden. Ook voor morgen wordt regen verwacht daarna weer mooi, we besluiten om nog een rustdagje te nemen en dan weer verder te trekken.

4 Comments on “Sprintertje op reis in Spanje, Valencia

  1. Dat is een reisje dat ik ook heel graag zou maken! Als de tijd rijp is vraag ik je eens raad. Geniet van al dat moois daar!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: