JA……..OF……..NEE, maar laat het in ieder geval weten.

Na de (kleine) pelgrimage met getransplanteerde nierpatiënten weet ik het in ieder geval zeker, laat het vastleggen wat jouw keuze is voor donatie na leven. Ja of Nee. Als ik zie hoe de kwaliteit en dus ook het plezier in het leven zo verbetert met een transplantatie. Zo kijkt Hans Bart, directeur van de NVN, Nierpatiënten Vereniging Nederland, er in ieder geval ook tegenaan. Hij ziet om zich heen de ellende van hele gezinnen als een van hen moet gaan dialyseren. Ben je jong dan hou je dat nog redelijk vol maar ben je boven de 50 jaar dan moet er binnen die 5 jaar wel een nier voor je zijn, anders redt je het niet, dan is het over en uit. Hij besluit om een nier te doneren, nu, bij leven dus. Niet aan een familielid of bekende maar zomaar aan iemand. Misschien een druppel op een gloeiende plaat? Maar daar gaat het niet om. Door zijn donatie kunnen meerdere patiënten geholpen worden, d.m.v. een crossover transplantatie.

P1070065
Vragen aan panel, rechts Pia Dikstra, 2de kamerlid, Wim Sipma, tweemaal de gelukkige ontvanger van tweemaal een nier en Luuk Hilbrands, nefroloog

Nu ruim een jaar later mag ik aanwezig zijn bij de presentatie van het boek dat hij hierover heeft geschreven. Delen en Omzien, impact van een anonieme nierdonatie.

Aan het woord komt o.a. Wim Altena die 50 is als hij binnen twee dagen moet gaan dialyseren. Zijn wereld veranderd drastisch en niet alleen van Wim zelf, nee zijn hele gezin moet er mee leren leven. Hij heeft de mazzel dat een broer een nier doneert. Het gaat goed maar helaas deze nier wordt afgestoten en dan moet je voor de tweede keer dialyseren en ik kan je zeggen, ik spreek uit eigen ervaring, het is vreselijk.

Pia Dijkstra ontvangt het eerste exemplaar uit handen van Hans Bart
Pia Dijkstra ontvangt het eerste exemplaar uit handen van Hans Bart

Het is in Nederland nu donorweek, veel activiteiten om mensen er maar toe te bewegen aan te geven wat ze willen. Ja of Nee. op dit moment is het zo als je niets aangeeft beslist de familie en wil je dat? Zij hebben het al moeilijk genoeg dus beslis nu, jouw beslissing en of je nu op dit moment ja of nee zegt is niet voor altijd je kunt het zo weer wijzigen.

Kijk voor meer informatie op:  Ja of Nee

One Comment on “JA……..OF……..NEE, maar laat het in ieder geval weten.

  1. Mijn donatie is al geregistreerd. Ze mogen alles wat bruikbaar is nemen om mensen mee te helpen, allee na mijn dood hé! Hoewel ik ook wel een nier zou doneren als het om mijn kinderen gaat of mensen die me nauw aan het hart liggen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: