De oude bodega’s

Onderweg naar Palencia komen we langs een heuvel waar allemaal hutjes staan, tenminste zo lijkt het. Maar ik had ze al eerder gezien en weet dat het geen hutjes zijn maar bodega’s. Hier werd wijn gemaakt en opgeslagen. Niet voor de verkoop maar om samen met vrienden van te genieten. Het was een echt sociaal gebeuren.

Heuvel met de bodega’s

Aan de buitenkant een halfronde boog van steen om de gewelven van de kelders te beschermen. Die kelders liggen meestal op een diepte van zo’n 12 meter waardoor je er een constante temperatuur hebt. Geen vocht, stilte en geen trillingen, optimaal voor het bewaren van wijn.

In de bodega

De wijnhuizen waren vaak onderling verbonden door een netwerk van galerijen met uitgangen die ventileren mogelijk maakte. Groepen van vrienden, familie en buren kwamen in de wijnhuizen samen om te eten en natuurlijk te drinken. door de constante temperatuur kon dat zomer en winter. Zo waren ze een plek voor sociale bijeenkomsten. Vooral voor ouderen waren deze bijeenkomsten belangrijk, zo kwamen ze weer onder de mensen en voelde ze zich niet buiten gesloten. Het proeven van de wijn gebeurde meestal na de zondagsmis.

Tegenwoordig zijn het vaak niet meer de landarbeiders die zo’n bodega bezitten maar de beter gesitueerden die de bodega prachtig restaureren en gebruiken voor hun privé wijnopslag en om er feesten te geven.

Na dit interessante gebeuren rijden we verder naar Palencia. Het is een stad met ook weer verschillende oude kerken maar het symbool is een groot beeldhouwwerk van Jezus Cristus. Het staat iets buiten de stad op een grote heuvel. Om diverse redenen zijn we er niet naartoe geklommen. Tik op een foto voor de hele afbeelding.

Nu we met de camper een stukje van de Via de la Plata rijden zie ik weer waar ik in 2018 gelopen heb.

15 Comments on “De oude bodega’s

  1. mogge Harry
    leuke optrekjes deze bodega’s , en nu dus voor de rijke mens , oké ze blijven in ieder geval bewaard zo
    wie weet leest ie voor over het leven van die gozer die op het dak ligt nu 🙂
    zo ik heb ff een pet op gezet , en die neem ik diep af na het zien van het filmpje

    geniet de dag

    Like

  2. Die bodega’s ben ik ook regelmatig tegen gekomen. Wist wel dat ze voor de opslag van wijn waren, maar dat deze ook nog zo diep zijn wist ik niet. En na het zien van dit filmpje zou ik zo weer op pad willen gaan😃💞

    Like

  3. Je bent ook wel een echte avonturier hé! En met grote interesse voor alles om je heen, veel meer dan de gemiddelde toerist. Je laat ons het échte Spanje zien.

    Like

Plaats een reactie