Je kent ze vast wel. Fuet, worstjes met zo’n witte huid eromheen. De een verwijdert die huid voordat ze de worst nuttigen en de ander laat het er lekker omheen zitten. Wat is dat witte huidje. Plastic? Darm? Kun je het wel veilig eten? Ik worstel al jaren met die vraag maar nu eindelijk weet ik het. Een artikel van Wil Frerichs- Schell geeft opheldering.

Alles wat je moet weten over fuet en de witte huid eromheen 😉
Fuet, salchichón, chorizo, lomo… In Spanje hebben ze het geluk dat ze kunnen genieten van worst van absoluut topkwaliteit. Elke gelegenheid is goed om een bord klaar te maken met de favorieten, waaronder zeker fuet. Maar wat is toch die witte laag om de fuet en andere worsten, en kun je dat wel eten?
Wat betreft het eten van gedroogde worst zijn er twee types: degenen die de witte laag verwijderen, omdat ze de witte laag eromheen niet willen eten, en degenen voor wie dat geen enkel probleem is. Maar weten we eigenlijk wat die witte laag om onze fuet, salchichón en andere worsten nu precies is?
Het lijkt op meel of een soort wit poeder dat de huid van de worst bedekt, maar niets is minder waar. Deze witte laag wordt “velo blanco” genoemd en is een soort schimmel dat de fuet, salchichón en andere worsten beschermt. Deze schimmel is zelfs noodzakelijk om het vlees van de worst in perfecte staat te houden, omdat het als een harnas fungeert dat voorkomt dat andere soorten schimmels of stoffen binnendringen die de worst kunnen bederven en gevaarlijk kunnen zijn om te consumeren.
Hoe ontstaat de witte laag?
Eigenlijk wordt de schimmel die de fuet en andere worsten bedekt gecreëerd tijdens het productieproces. De producent strooit schimmelsporen over de worsten, zodat ze kunnen groeien en het voedsel beschermen tegen andere, niet-eetbare schimmels. Bovendien zorgen de schimmels, die geproduceerd worden door de bacteriën Penicillium nalgiovense en Penicillium chrysogenum, er niet alleen voor dat de worst in goede staat blijft, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor de typische geur van fuet en salchichón.
Tijdens het droogproces van de worst worden de worsten regelmatig gewassen met een oplossing die de sporen van deze specifieke schimmelsoorten bevat. Wanneer de omstandigheden ideaal zijn wat betreft temperatuur en vochtigheid, zullen deze schimmels gaan groeien op de huid van de worst. Zo vormt zich als vanzelf een beschermende witte laag.
De schimmels Penicillium nalgiovense en Penicillium chrysogenum produceren stoffen die de groei van andere schimmels en bacteriën remmen. Daarnaast dragen ze bij aan de typische smaak en textuur van deze gedroogde worsten. Ze worden dus met een goede reden gebruikt.
Kan de witte laag veilig gegeten worden?
Dit is een vraag die veel mensen zich stellen en gelukkig is het antwoord geruststellend: de witte laag van deze worsten kan zonder enig probleem gegeten worden. Het is volledig eetbaar, dus of je het opeet of verwijderd is puur een kwestie van persoonlijke smaakvoorkeur. Sommigen vinden het lekker om de krokante structuur toe te voegen, terwijl anderen de licht zoete smaak liever vermijden. In ieder geval is belangrijk om te weten dat de witte laag die deze worsten bedekt volledig normaal en eetbaar is, en geen indicatie dat het product slecht is, integendeel zelfs! Daarnaast is het goed om te benadrukken dat fuet, salchichón en andere worsten geschikt zijn voor mensen met glutenallergie, omdat de witte laag geen enkele vorm van meel bevat.
Tekenen dat de worst slecht is geworden?
Hoewel de witte laag die de fuet en andere worsten beschermt tegen andere bacteriën normaal en eetbaar is, betekent dat niet dat deze worsten nooit slecht kunnen worden. Integendeel, ze bederven snel zodra ze geopend zijn. Het meest opvallende teken dat de worst niet meer gegeten kan worden en in de vuilnisbak moet, is de aanwezigheid van andere schimmels in het product. Dit is vooral zichtbaar in het vlees dat bloot komt te liggen nadat de fuet is doorgesneden.
En nee, je kunt niet gewoon het stuk worst wegsnijden waar schimmel op zit en de rest probleemloos opeten. Als deze schimmel, die schadelijk kan zijn voor de gezondheid, eenmaal is verschenen, is de kans groot dat het zich al over de rest van de worst heeft verspreid, ook al is dat niet zichtbaar. Het beste is, hoe pijnlijk ook, om de hele worst weg te gooien en een nieuwe te kopen en op te eten binnen de termijn die op het etiket staat nadat hij is geopend.
Om ervoor te zorgen dat je worsten vers blijven, bewaar ze in de koelkast en zorg dat ze goed verpakt zijn. Eet worsten ook binnen de termijn die op de verpakking staat en ruik altijd even aan de worst voordat je hem opent. Dan kun je bedorven worst hopelijk op tijd opmerken.
Wil Frerichs- Schell
Wil, hartstikke bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik eet voortaan zonder worst-eling de worst met de witte laag.

Dat is nog eens een interessant weetje!
Mooi dat ik het witte laagje gewoon kan blijven eten.
LikeLike
Weer een dilemma minder
LikeLike
mogge Harry
een lekker en interessant schrijven , dank je wel
smakelijke groet
LikeLike
Goedemorgen Karel, heb een goede dag
LikeGeliked door 1 persoon
Lees ik hier nu de penicilline in die we allen kennen vanuit de geneeskunde?
Ook als niet-vlees-eter vind ik dit een boeiende uitleg.
LikeLike
Dat zou zomaar kunnen want penicilline heeft ook álles met schimmels te maken.
LikeGeliked door 1 persoon
Klopt
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb ze er ooit mee bezig gezien bij de gist en spiritusfabriek in Delft. Daar is een apart gedeelte waar men dat “kweekt” in enorme ketels. Ik weet niet of het er nog gebeurt.
LikeGeliked door 1 persoon
Als je dat gezien hebt lus je het zeker niet meer
LikeLike
Nou dát valt dan wel weer mee, je ziet weinig van het echte proces dat zich natuurlijk in de grote ketels afspeelt.
LikeLike
Weer wijzer.
Duidelijk verhaal. Hap ze!!
LikeLike
Gaan we doen Mieke
LikeLike
Met of zonder schimmel. Het zal mij nu worst Weeze man.
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtig Kris
LikeLike
Ik eet alles ervan op 🤭
Aum Shanti
LikeLike
Eet smakelijk
LikeGeliked door 1 persoon
Nooit geweten! Ik eet het laagje altijd gewoon op.
LikeLike
Ik blijf van dit soort worsten af, meestal Duits of Spaans dus vol met knoflook…bbbrrrrr!
LikeLike
Je weet niet wat je mist
LikeLike
Ja hoor, dat weet ik heel goed, een avond gedoe in m’n maag.
LikeLike
Interessant Blog Harry, weer wat geleerd. Ik eet hem nu voortaan met het witte velletje wat altijd weer een hele worsteling is om deze eraf te krijgen.. En zal ze voortaan bewaren in de koelkast.
LikeLike
ik eeet steeds minder vlees sorry
LikeLike
Wij ook maar als we het eten wel kwaliteit.
LikeGeliked door 1 persoon
zo is het en niet anders…..ik kan er nog niet vanaf komen wat vlees eten betreft. ik kom van de boerderij dus weet er wel wat van.
LikeLike