Verrassend Finland.

Ding dong, een berichtje van de KPN. U bevind zich in Finland. We zitten nog op de ferry en nog ruim anderhalf uur verwijderd van Vaasa. Maar, goed dat ze zo oplettend zijn anders denk je misschien dat je ergens in Siberië zit ofzo.

Weer op de wal schieten de auto’s en campers richting de grote weg maar wij nemen direct de afslag naar de kleine kustweg. Vaasa laten we voor wat het is. Na 59 km slaan we af en komen uit in een oud vissersdorpje. Een bochtige zandweg met allemaal oude vissershuisjes en houten botenhuisjes. We parkeren pal aan het water. Alleen het geluid van de golvende zee. Achter een hek is een nat terrein waar een kudde oerrunderen graast. Het barst er van de meeuwen, natuurlijk ganzen maar ook een paar kraanvogels en twee zwanen met drie piepkleine jonkies. De verrekijker maakt overuren. Regelmatig komen er locals even langs. Met de fiets of brommer. Even kijken wie er nu weer in hun dorpje is neergestreken. We staan naast een gebouwtje en dat kun je gewoon gebruiken. Een Zweed die getrouwd is met een Finse heeft hier zijn zomerhuis en doet de deur voor ons open. Water nodig? Ja. Kom maar even mee. Bij hem thuis vul ik de flessen met helder water. Het huis is een oude boerderij die ergens anders heeft gestaan, afgebroken en hier weer opgebouwd. Die boerderijen bestaan hier altijd uit twee huizen. Een groot en een soort tinyhouse apart.

We blijven hier de hele volgende dag ook. En dan het uitzicht. De zon laat het water schitteren en  blijft tot hij verdwijnt achter de horizon, te fel om in te kijken. De dagen zijn superlang want het wordt gewoon niet donker. De zon laat zich maar een paar uur niet zien maar het blijft gewoon licht.

In het dorp is een huisje helemaal in de oude staat gebleven en de deur staat open om er rond te kijken. Heel klein maar dat kennen we ook uit de huisjes in het openluchtmuseum in Arnhem en het Zuiderzeemuseum. Ik vind het altijd weer fascinerend om te zien hoe hele gezinnen in hun tijd leefden. Stapelbedsteden, een tafel en een vuurplaats voor warmte en koken. De kinderen lagen in de bovenste stee en de ouders eronder, tenminste als pa weer veilig was teruggekeerd van de jacht op zeehonden. In dit gebied werd vooral gejaagd op zeehonden. De mannen waren een paar maanden weg als alles bevroren was. Ze trokken de bootjes eerst met mankracht naar het nog open water. Als je die bootjes ziet begrijp je niet dat het mogelijk was. De olie van de zeehonden leverden het geld op de rest was bijzaak. Toen er andere oliën kwamen zakte de markt in en verdween deze tak van visserij/jacht. https://youtu.be/XTOZcLRhGR4

zeehonden vaarders

Ja het is hier prachtig en daar wil ik jullie deelgenoot van maken. De wind is wat gaan liggen, het is dus tijd om mijn drone eens te voorschijn te halen. Het is een hele goedkope uit China geïmporteerde, de kwaliteit van de video is slecht maar om een beeld te krijgen van deze omgeving moet het kunnen. De ondergrond is goed en op mijn commando de lucht in reageert hij goed. Hij gaat hoger en hoger, vliegt over het moeras, mooie beelden makend en dan plotseling reageert hij niet meer op mijn commando’s. Niet naar rechts of naar links, niet omhoog of omlaag en dan is het net een visdief die vanuit stilstand in de lucht op zijn prooi duikt en dan met een visje in zijn bek weer omhoog vliegt. Er is toch een verschil, de drone duikt wel maar komt nooit meer boven. Dit is dus het einde van de drone. Hij ligt ergens in het moeras. Technische fout. Mocht iemand zich geroepen voelen om een nieuwe te sponsoren zal ik geen nee zeggen.

Het is hier een gebied met veel houten huizen en houten molens. Om een indruk te krijgen plaats ik wat foto’s.

Typische rode houten molens.
oud parochie huis
vrij grazende runderen met vogels

Na twee dagen op deze heerlijke plek reizen we weer verder. Wil je het vervolg lezen? Even op volgen klikken en je reist virtueel mee.

12 Comments on “Verrassend Finland.

 1. Lieve reizigers,
  Ik kan de stilte voelen, wat mooi !
  Jammer van de drone, kreeg misschien hoogtevrees.
  Mooie foto s weer .
  Liefs

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie reis en hoewel ik zelf totaal niet reislustig ben pik ik natuurlijk hier graag een graantje mee van de reis.
  Zonde van die drone, had vast zijn krachten een beetje overschat maar met de foto’s ben ik ook best tevreden hoor.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: