De Noord

Na 10 dagen bij zoon, schoondochter en de twee boys wordt het weer tijd om Zweden verder in te trekken. Sprintertje staat alweer te popelen. Ook nu weer de kleine binnenwegen. De eerste stop wordt Uppsala. Het is een voor mij verrassende stad. Het is te merken dat het een universiteitsstad is. Kroegjes en veel terrassen. Sprintertje had wat moeite een geschikt parkeerplekje te vinden hij voelt zich al snel te groot voor bepaalde plekjes. Maar deze keer mocht zijn achterkant wel een stukje over de rijweg hangen.

Uppsala

Twee uur is voor ons wel weer genoeg in town en we gaan richting Oostzee. Met een rustig gangetje van zo’n 70-80 km/u is het heerlijk ontspannen rijden hier op de stille binnenwegen. Het is opvallend dat de meeste Zweden flink afstand houden op hun voorganger. We komen uit bij Scutskår en vinden, nou vinden? De plek staat aangegeven op de handige app, park4night en ligt aan het strand. Maar voor het strand is een bos en in het bos woont niet de boze wolf maar wel duizenden muggen. Het wordt flink insmeren uit een van de vijf verschillende middeltjes die we bij ons hebben. Maar toch zijn er nog een paar fanatieke dames die mij wat bloed afhandig maken. Het is dus vroeg binnen zitten.

Muggenbos

De volgende ochtend lekker zwemmen in zee. Handdoekje mee en over het duin naar het water. Oei het stinkt en niet zo’n beetje ook. Langs de vloedlijn ligt een berg bruine stinkende smurrie. Het zwemmen vergeet ik maar snel. Ja er zijn van die plekjes die mooi lijken maar toch wat tegenvallen. Wel erg goed geslapen.

Het is zaterdag en we komen onderweg in de middle of nowhere een marktje tegen. Twee verkeersregelaars leidden ons naar een plekje waar zelfs Sprintertje tevreden mee is. Het is een alleraardigste markt. Een tiental kleine kramen met allerlei zelfgemaakte spullen. Geschilderde blikjes, sokken, jam, worst en nog meer van die huisvlijt dingen. Er treedt een muziekvereniging van violisten op. Na tien minuten zijn we er al doorheen. Allemaal schatten van mensen maar helaas geen dingen waar ik al jaren naar op zoek ben. Weer verder dus.

Kleine dorpsmarkt

We komen uit in Hudiksvall. Aan de haven staan zeker 10 campers en wij sluiten aan. Toen we bij de markt weggingen begon het te regenen maar nu schijnt de zon weer. Er vliegen hier veel visdieven, mooie slanke vogels maar brutaal. Als ik iets aan de waterkant kom, duiken ze uit de lucht en pikken op mijn hoofd. Zwaaiend met mijn armen loop ik weg. We gaan het leuke stadje verkennen. Ook dit stadje is twee keer door brand verwoest. De laatste keer ergens in 1900 zoveel. Alleen de kerk en wat vissers huisjes bleven gespaard. De rest is dus betrekkelijk nieuw. Uiteindelijk komen we op een gezellig terras uit en duiken in de lounge kussens. Er komt een Zweedse man en vrouw bij ons zitten en na enkele biertjes wordt het steeds gezelliger. Zij gaan met een boot een paar uurtjes varen met eten, drinken en live muziek. Dit is dus wat indrinken. We horen dat morgen op onze route een whisky festival is en daar moeten we echt heen gaan. Nu wil het toeval dat ik deze Whisky die hier gestookt wordt net bij de zoon geproefd had en lekker. Dat is dus een mooi geluk dat er dan net dat jaarlijkse festival is. We nemen als Facebook vrienden afscheid en gaan lekker koken bij de camper.

Voor brand behoedde vissershuisjes
De partyboot

Jonge meeuw

Morgen naar het whisky festival maar daarover volgende keer meer

11 Comments on “De Noord

 1. Oei, ben heel benieuwd naar jullie ervaringen op het whisky (of whiskey) festival. Heel veel plezier maar weer en blijven smeren👍🏻😃😃🚴🏻

  Geliked door 1 persoon

 2. Geniet maar van het whisky festival Harry. Maar laat ik nou altijd gedacht hebben dat alle Scandinaviërs min of meer geheelonthouder zijn. 🙂 .
  Als je eens eend met whisky wilt eten: op het internet circuleert daar een geweldig recept over. Groet van Kleis

  Geliked door 1 persoon

 3. Je maakt heel wat mee dat hier niet zou kunnen, alleen die ellendig muggen…. tja die weten ons hier ook wel te vinden.
  Leuk die violisten club, klinkt lekker op zo’n knusse markt waar het geld je niet uit de zak vliegt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: