Mindful wandelen

Binnenkort ga ik met een aantal ouders van nierpatiënten een stukje mindful lopen. We hebben maar anderhalf uur de tijd dus de afstand kan niet al te groot zijn. Het startpunt is congrescentrum De Werelt. Ja met een T dus. Dit centrum ligt prachtig verscholen in het Lunterse bos. De route die ik loop neem ik op met Wikiloc. Met de app topo GPS kan ik zien waar er paden lopen.

Het wordt een wandeling over en zachte ondergrond. Kronkelige zandpaadjes omgeven door eeuwenoude bomen.

En dan te bedenken dat hier vroeger alleen maar heide was. Dit bos hebben de Lunteranen te danken aan een zekere meneer van den Ham maar iedereen noemde hem “de oude Notaris”.

Hij kocht het waardeloze land stukje bij beetje op en begon in 1889 als een soort werkgelegenheidsproject op eigen kosten bomen te planten. Dit groeide uit tot het huidige Lunterse buurtbos en hij stelde het open voor alle Lunteranen. Hij overleed in 1912 en toen bleek dat deze weldoener al een stichting opgericht had, ‘Stichting Het Luntersche Buurtbosch’. Vanaf die dag zijn alle inwoners van Lunteren eigenaar van het bos.

Ik kom aan bij de uitkijktoren De Koepel. Zoals hij er nu bij staat is het niet altijd geweest. De notaris liet eerst een schuurtje bouwen waar hij kon verblijven als hij de boel kwam inspecteren. Maar al snel werd dit te klein en ook wel een beetje te primitief. Er kwam dus een rietgedekt stenen gebouwtje waar hij op zijn gemak z’n thee kon drinken. Waarschijnlijk zat er aan de buitenzijde ook wel een “gemak” aan maar ik bedoel hier rust. De bomen groeiden pittig zodat er al snel een verdieping met dakterras opgebouwd moest worden. Na zijn dood besloot de familie er een uitkijktoren van te maken. De toren is open voor publiek. Je doneert 2 euro en je mag naar boven. Op iedere verdieping is een expositie en op het dakterras heb je een fantastisch zicht op de omgeving.

Ik loop weer verder en sta stil voor een enorme rode beuk. Zo’n 120 jaar geleden geplant. Wat heeft deze reus allemaal meegemaakt? Storm, regen, sneeuw, liefde en oorlog. Op deze plek ga ik in gedachte terug in de tijd.

Na iets meer dan 4 km ben ik weer terug bij mijn beginpunt. De route opgeslagen op Wikiloc.

korte impressie wandeling

8 Comments on “Mindful wandelen

  1. Pingback: Wolven in Lunteren? – waarloopjijwarmvoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: