Topwijn en slobberwijn

Het is eind van de ochtend en ik ben op weg naar Poliziano. Dat is niet Italiaans voor politie maar het is een wijnhuis en wel een van een hoge kwaliteit. Na een lange zoektocht en informatie van mijn gastvrouw de Engelse Laura kom ik uit bij twee totaal verschillende wijnhuizen. De eerste is dus het luxe wijnhuis Poliziano. Wij zijn met zes personen om onze mening te geven over vier wijnen. De inrichting van de wijnhuis waar we gaan proeven is strak en heel modern. Grote glazen staan al klaar en de eerste wijn wordt ingeschonken. Neus goed in het glas, draaien en dan het eerste slokje in de mond ronddraaien, eigenlijk meer kauwen. Spannend. Dit is een nog jonge wijn, lekker om te slobberen maar geen hoogdraver. Dit is een blend, een mix van verschillende soorten druiven maar we komen hier voor de topklasse en die komt dan ook. Het is de Vino Nobile di Montepulciano DOCG. Ja dat is is een hele mond vol. Dat DOCG staat voor gecontroleerd en…..gegarandeerd. Je moet je als wijnboer hier strikt houden aan allerlei regels en die worden dus gecontroleerd. Bij deze wijn krijgen we een heerlijk stukje zeer oude pecorino kaas. Een perfecte combinatie. Na deze kaas smaakt de wijn nog beter. Deze wijn ligt eerst 20 dagen in een stalen tank en dan minstens 20 maanden in een eikenhouten vat. We hebben de mazzel dat twee van onze meeproefers met de camper zijn, zij zijn zo vriendelijk mijn gekochte wijn terug naar Nederland te rijden.


Een paar uur later ben ik in Montefollonico waar je trouwens voortreffelijk kan eten bij 13 Gobbi, een soort grote huiskamer. Bij wijnhuis Cantine Innocente worden we ontvangen door de eigenaar Victorio, verweerde bruine kop, donkere stem. Zo zie je de wijnboer voor je, die in de volle zon zijn druiven controleert, inspecteert en door zijn wijngaard loopt. Het begint al heel anders dan bij de vorige, we duiken de donkere kelder in en de grote tafel waaraan geproefd gaat worden staat tussen de diversen vaten en flessen. Op tafel een kan water en droge wat zoutige koekjes. Op zijn gemak maakt Victorio de eerste fles open en schenkt bij iedereen een half glas in. Dit is een wijn die je al in de morgen kan drinken. Eenvoudig maar toch nog wel 14%. Voor mij een wijn als ik sta te koken, gewoon in een slobberglaasje. De tweede wijn is al wat zwaarder en de derde is voortreffelijk. Vooral heerlijk bij een mooi stuk(je) vlees. Klaar? Nee. Nu komt de echte verwennerij. Twee soorten vinosanto. Zo uit het vat. Vinosanto is een dessertwijn, zoetig en deze lijkt een kruising tussen zoete sherry en port. Daar wil ik wel van beide een flesje van meenemen. Ze moeten nog op de fles maar geen probleem, Victorio komt ze morgen persoonlijk afleveren. Hoe zou het toch komen dat de dames achter de kassa in de supermarkt zo nors zijn en de mensen die in de “wijn” werken zo vrolijk?


De volgende morgen hebben we al om 10 uur de volgende afspraak bij een wijnhuis. Dat wordt dus wekker zetten. Tien minuten te laat komen we aan bij wijnhuis Tenuta Valdipiatta. In Montepulciano hadden we een heerlijke droge witte wijn gedronken en die wordt hier gemaakt. We worden ontvangen de door de Russische Swetlana die alles van deze wijn schijnt te weten. Ze spreekt goed Engels maar door de Russische tongval toch moeilijk te volgen. En daar zit je dan net een beetje wakker je best te doen om interessant te kijken en te proeven of je een professional bent. Ook om deze tijd is de witte wijn net zo lekker als in de middag in Montepulciano en weer een doosje gekocht voor thuis.

​https://youtu.be/CSK1zlSafPY
Zo, meer plaats is er in de camper niet. Volgend jaar toch nog eens terug met ons eigen Sprintertje?

2 Comments on “Topwijn en slobberwijn

  1. Wij eten hier gezellig, asperges met een heerlijke ,Geen vino di nobele, witte Australische wijn, met Bart en Doortje. We zoeken hoe zij ook automatisch jouw blog via de mail krijgt. Waarschijnlijk gelukt. Veel plezier met je wijntjes. Wij bewaren nog een Brunello di Moltalcino liggen voor ons weerzien ‘t. z. t. Gr. Mieke

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: