Montepulciano en omgeving

Waar ga je naartoe in Italië. Ik ga naar Montepulciano. Dat is prachtig daar, hoor ik dan van iedereen. Dat zal ik dan maar eens zelf gaan bekijken. Vanaf Florence is het anderhalf uur rijden naar onze bestemming. Een heerlijk huis met uitzicht op de wijngaard. 

We zijn hier natuurlijk voor het mooie landschap van Toscane maar dat niet alleen. Het eten en de wijn schijnen hier ook niet te versmaden zijn. Maar voor ik daar aan toe kom eerst een stuk lopen. Er loopt een traditionele route hier in de buurt. Niet zo lang maar wel erg mooi. Hij begint op een historische plaats, de Abdij van Sant’ Antimo. Deze Abdij schijnt gesticht te zijn door Karel de Grote in 781. Het verhaal wil dat hij op de terug weg uit Rome ontdekte dat zijn manschappen een mysterieuze ziekte hadden. Hij kreeg een droom waar in hij waarnam dat een drankje gemaakt van locale kruiden zou helpen tegen de ziekte en ja het hielp. Uit dankbaarheid bouwde Karel, de grote kerk. Even in de prachtige kerk kijken en daarna weer snel naar buiten waar echt heel oude bomen staan. Daar geniet ik echt van. Die reuzen met die super grote wortels. Bomen die geaard zijn. Hier bij die “wachters” begint de trail naar Montalcino. 

  

Foto Ingrid de Vries


Vooral in het begin veel de hoogte in over ruwe met ongelijke stenen belegde weggetjes. Ik merk dat ik mijn klimconditie een beetje kwijt ben. Af en toe even stoppen om foto’s te maken helpt. En uitrusten en er dan ook nog een foto aan over houden.


 Na drie uur ben ik in het oude stadje Montalcino. Het middeleeuwse stadje staat vooral bekend om zijn wijn, de beroemde Brunello di Montalcino. Het ligt boven op een heuvel en heeft een middeleeuws verdedigingswerk de Rocca. Het glas Brunello smaakt wel heel erg lekker na deze kleine tocht.

De volgende dag is Montepulciano aan de beurt. Ons huis ligt hier anderhalve km vandaan. Dit stadje ligt op een van de hoogste heuvels van Toscane. Je moet best wel goed ter been zijn om hier rond te kunnen kuieren. Hele steile steegjes, trappen, dus klimmen en dalen. Midden in het centrum ligt het Piazza Grande met enkele prachtige gebouwen. Vooral de Duomo de Santa Maria is een opvallend gebouw. Deze kathedraal is gebouwd in de twaalfde eeuw maar al in de achtste eeuw was er al een doopkapel op deze plaats.


De kerk ziet er aan de buitenkant een beetje saai uit maar binnenin zie je prachtige schilderijen, grafmonumenten en fresco’s.

Precies tegenover deze kerk is een nieuwe winkel waar je zeker naar binnen moet de Urban Bikery. Hij was pas drie dagen open dus ik had mazzel. Het is een jonge onderneming waar ze retro elektrische motoren verhuren. Je hebt in deze omgeving echt wel ondersteuning nodig, we heten niet allemaal Kneterman of Jan Jansen.

Iets terug aan de Via Ricci nr 9 is een prachtige wijnkelder die gratis toegankelijk is. Er werkt hier een Nederlands echtpaar die veel kan vertellen over de wijnen die hier opgeslagen liggen. Hele grote kelder vol met gigantische vaten. Hier vind je ook de beroemde Vino Nobile di Montepulciano gemaakt van de Sangiovese druif die bijna uitsluitend in Italië voorkomt.

Let op de geest in de muur die toezicht houdt op de wijn

In de Via dell’Opio del Corso op nr 12 is een leuke gallery gevestigd. Het is de gallery van Gessica la Piro. Een kleine smalle gallery waar de trotse vader van de artieste mij een rondleiding geeft. 


De eerste dagen van deze culturele en culinaire twee weken zijn mij goed bevallen. De komende dagen ga ik een wijntour maken langs verschillende wijnhuizen.

8 Comments on “Montepulciano en omgeving

 1. Hallo Harry,
  Weer eens een berichtje van mij.. Wat heerlijk om nu door Italië rond te rijden zeg…de streek waar je nu door heen gaat daar zijn wij verleden jaar ook geweest. Als ik je foto’s zie dan komen de mooie herinneringen weer boven. Ja, wijn en spijs.. daar hebben ze in Italië wel verstand van. GENIET!!! Ciao!

  Geliked door 1 persoon

 2. Heej Harry, wat zit je weer aanstekelijk van de mooie dingen van het leven te genieten. Veel plezier nog daar. Enne… mijn favoriet is de Brunellowijn in Montalcino. Ga je waarschijnlijk ook nog naar toe. Proost!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hè har en reisgenoten,

  Ik voel jouw genieten….
  Kan haast niet wachten , nog 2 nachtjes slapen en dan mogen wij ook. Door jouw verhaal kan ik het bijna ruiken en voelen.
  Gaan daar zeker ook heen. Voor ons nieuw ziet er prachtig uit.
  Geniet van de daar zoveel voorkomende wijnroutes
  Liefs 😘🤗

  Geliked door 1 persoon

 4. Sant”Altimo, Moltancino, Montepulciano klinkt zeer bekend en dat is zeker genieten van al het moois en interessante bezienswaardigheden. Als Montepulciano niet zo ver bij jullie vandaan ligt en je hebt het Etruskenmuseum in het Palazzo Pretoria, nog niet kunnen bekijken, is het zeker de moeite waard om nog een keer terug te gaan. Geniet en groetjes voor allen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi toch dat Italië..is èèn van mijn favoriete landen om naar toe te gaan,op iedere hoek van de straat vind je wel iets om naar te kijken !
  Geniet er van..en van de wijnen ook !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: