Compostella, de film

Vanmiddag om een uur of drie zie ik op facebook dat in het Hoogt in Utrecht de film/documentaire Compostella van Freddy Mouchard speelt en wel om 17:15. Nu is Utrecht niet zo heel ver dus ik besluit om maar eens te gaan kijken. Als ik het zaaltje binnenkom blijk ik niet de enige te zijn. Zo’n 25 mensen, het lijken allemaal wel gewezen pelgrims, zitten al klaar in de comfortabele zetels. Naast mij met een “garderobe stoel”ertussen zit een aardige vrouw met wie ik natuurlijk een praatje aanknoop. Zij heeft twee jaar geleden de camino Portuqués gelopen en ik ook dus we hebben genoeg om over te praten. Dan gaat het licht uit en de film begint.

Compostella_420x594affiche_v2web-534x754 (1)

Freddy Mouchard volgt drie jaar lang met zijn camera een aantal Franse pelgrims op hun tocht naar Santiago de Compostela. De film begint traag met beelden van begroeide bomen en de zware muziek op de achtergrond doet de rest. Ik denk dit word een lange zit. Natuurlijk zitten er prachtige beelden in van het landschap en al snel zit je er helemaal in, zeker als je de tocht ook zelf gelopen hebt.De tocht wordt door iedereen op zijn eigenwijze ervaren maar is zeker fysiek alsook psychisch behoorlijk zwaar. Ieder heeft zijn eigen beweegredenen om deze pelgrimage te gaan lopen. Een vrouw die bijna de hele tocht een enorme boosheid voelt, dit begint al de derde dag, pijn en zo van waarom doe ik mij dit aan. Een man die angsten moet overwinnen, die het alleen lopen eng vindt. Je ziet de mensen wat veranderen maar zeker bij het einde in Finisterre dan wordt de nieuwe mens geboren. Een vrouw verwoord het zo: In Santiago de Compostela ga ik dood, in Finisterre word ik opnieuw geboren.

Voor velen zal dit een kennismaking met de camino zijn voor anderen die al een camino hebben gelopen een herkenning. Voor mij het tweede al vond ik de film wel erg langzaam en had af en toe het gevoel dat ik bij mijn oom verplicht dia’s moest kijken.

Vanaf 2 juni is COMPOSTELLA te zien in:

AMSTERDAM, Cinema de Balie
AMSTERDAM, EYE Filminstituut
AMSTERDAM, De Filmhallen
DEN HAAG, Filmhuis
UTRECHT, Filmtheater ’t Hoogt
NIJMEGEN, Lux Filmtheater
ARNHEM, Focus Filmtheater
AMERSFOORT, Filmtheater De Lieve Vrouw
MAASTRICHT, Lumière Filmtheater
HILVERSUM, Filmtheater
BREDA, Chassé Cinema
HOORN, Cinema Oostereiland (op 5 juni ook in Cinema Enkhuizen)
DEN BOSCH, Verkadefabriek
HAARLEM, Filmschuur (vanaf 9 juni)
en later in de zomer in de rest van het land.
P1060386
onderweg

P1060438imageimage

image
Mini alberque

P1060910

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: