IDFA

idfa

IDFA staat voor International Documentary Film Festival Amsterdam. Vandaag, vrijdag 27-11 bezocht ik drie documentaires. De eerste, garage 2.0 van Catherine van Campen, waar ik nog les van gehad heb bij de Amsterdamse filmschool. Het gaat over het familiebedrijf Kooijman, een van de grootste dealers van Nederland. Opgericht door de nu oude Kooijman en dan komt het schrijnende. De oudste zoon heeft zelf een auto ongeluk gehad dus het bedrijf wordt nu geleid door zoon Gert, een zeer gedreven persoonlijkheid en de oudste zoon doet nu het takelwerk op de snelweg. Het contrast tussen die twee werelden kan niet groter zijn. De glamour van de wereld van luxe bolides en het stoffige van de bergingswereld. Dit wordt echt heel mooi neergezet. Het geeft een mooi kijkje in de autowereld en wat mensen er allemaal voor over hebben en belangrijk vinden om in een bepaalde auto te rijden.

De tweede film was, What Happened, Miss Simone, over het leven van de legendarische Nina Simone. Wat heeft die veel meegemaakt. Je krijgt een goed beeld van haar hele leven en van de rassenrellen in ’68. Zij wordt muzikaal een strijdster tegen discriminatie van de black people. Het kost haar carriere. Maar wat een gedrevenheid.

En dan de laatste van vandaag. A Family Affair van de Nederlandse regisseur Tom Fassaert. Tom  is al van jongs af aan gefascineerd door zijn grootmoeder Marianne, die in Zuid-Afrika woont. Het enige dat hij over haar weet is gebaseerd op de mythische en voornamelijk negatieve verhalen van zijn vader. Ze was een echte femme fatale die ontelbare mannen verslond, en een beroemd fotomodel in de jaren 50 dat haar twee zoons in een kindertehuis plaatste. En ze was een moeder die van de een op de andere dag besloot naar Zuid-Afrika te emigreren, ver weg van haar familie.
Op het moment dat zijn vader en zijn 95-jarige grootmoeder weer in conflict met elkaar komen, raakt Fassaert opnieuw geïntrigeerd door zijn familiegeschiedenis. In deze periode vraagt zijn grootmoeder hem bovendien naar Zuid-Afrika te komen om haar te helpen met haar testament. Hij besluit een film te maken over de vrouw die zo’n enorme invloed had op haar familie, en de hardnekkige legendes en mythen rond haar persoon te ontrafelen. Maar al snel wordt deze onderneming een stuk ingewikkelder dan Fassaert had kunnen bedenken.
(bron IDFA krant) Het is een prachtig familieverhaal waar de broer van Toms vader ook een speciale rol in speelt. Je krijgt een zekere sympathie voor de oma maar wordt ook weer snel met je neus op de feiten gedrukt. Het nog gecompliseerder als oma bekent verliefd te zijn op Tom. Zeker een film om te bekijken.

Drie films op een dag, het is te doen. De IDFA is bijna voorbij dus je moet weer tot volgend jaar wachten maar je kunt ook gratis documentaires kijken op IDFA tv. aanrader. https://www.idfa.nl/nl/idfa-tv.aspx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: