Daarom sta je om vier uur naast je bed

Vandaag gaan we een dagje naar Lille. We, dat zijn een aantal vrienden van de herensociëteit “vaag en bont”. Het is een soort schoolreisje want we gaan voor een dagtour met de bus. Vanuit Utrecht vertrekken we om 5:45 uur. We gaan met de auto naar het opstappunt. Ondanks dit vroege tijdstip rijden er een aantal auto’s voor ons. Ook zij nemen de afslag naar het parkeerterrein waar de bussen, ja je leest het goed bussen vertrekken. Wie denkt dat we misschien maar met een paar mensen zijn vergist zich behoorlijk, Er staat al een rij wachtenden en de twee bussen zijn nokkievol. We gaan op weg naar wat men zegt de grootste brocante markt van Frankrijk is. Het reisje wordt georganiseerd door Kras in samenwerking met Libelle. De bus is dus rijkelijk bezet door Libelle lezeressen. drie en een half uur later rijden we een parkeerplaats op speciaal voor bussen van Kras, er staan er zeker twintig. Een Kras(se) hostess van Kras stapt in en vertelt aan het schoolklasje waar we vooral op moeten letten in deze stad die nu gevuld is met 2 miljoen bezoekers. Inmiddels heeft zij van iedere deelnemer het telefoonnummer want als je niet op tijd terug bent belt ze je op en komt je dan persoonlijk halen. Ja allemaal tot in de puntjes geregeld. Nou twee miljoen bezoekers heb ik niet geteld maar druk was het wel. De markt beslaat zo’n beetje de hele stad Lille. Kilometers met stoelen, oud ijzer, tafels, oude vergeelde boeken, beelden die waarschijnlijk net de beeldenstorm zijn ontsprongen maar er wel erg gehavend uit zijn gekomen. Soms zie je ook wel leuke mooie spullen. Maar de rommel overheerst toch wel. Hoe zou het toch komen dat er twee miljoen mensen op dit evenement af komen?

Traditie tijdens deze markt is het eten van mosselen, mosselen het ene na het andere restaurant heeft de zaak aan de buitenkant flink uitgebreid met van die biertafels en er liggen stapels lege mosselschelpen voor de deur. Hoe hoger de berg hoe beter de mosselen die je gaat eten moeten zijn. Honderden mensen in de rij voor de deur opengaat.

Mijn doel was een glazen/kristallen olie en azijn stelletje tussen al die graaiende mensen te bemachtigen, maar zelfs hier met die km brocante en verdere meuk heb ik dat niet gevonden. Ja en dan is het weer tijd om naar de bus te gaan, zes uur was de opdracht om terug te zijn. De meesten zitten keurig op die tijd binnen maar bij iedere bus die ik zag moeten er toch nog een paar komen. Je hebt even de tijd om te kijken en wat opvalt is dat het allemaal vrouwen zijn die op het laatste nippertje aan komen, meegebrachte tassen op wieltjes uitpuilend van de gescoorde spulletjes, nog even een selfie voor de bus maken en op hun gemak instappen. We kunnen weer op weg en drie en half uur later stappen we weer allen met een stram lichaam uit de bus. Om dit allemaal mee te mogen maken verliet ik dus midden in de nacht mijn heerlijke bed.

4 Comments on “Daarom sta je om vier uur naast je bed

  1. oh wat een heerlijk dagje uit. Ik had hier al wel van gehoord, en gedacht dat het leuk zou zijn. Nu weet ik het. fijn dat je zo hebt genoten en mij behoed voor zo een toertje
    Groet, A

    Geliked door 1 persoon

  2. Hahaha ja je moet mij niets vertellen over de rommelmarkten, de oudste spulletjes worden van zolder gehaald en ook nog een vette prijs op geplakt, maar altijd leuk om doorheen te lopen

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: