Ik JAN CREMER

Het is 1964 en het gesprek van de dag gaat over het boek: IK JAN CREMER. Heel Nederland staat op zijn kop. Ik ben 15 jaar en wil het natuurlijk ook lezen. Maar mij katholieke ouders vinden van niet. Dus dat wordt stiekem lezen. Ik ga vroeg naar bed hoor en dan in bed lezen. Ik weet niet meer of het met rode oortjes las maar spannend was het wel. Er worden kamervragen over het boek gesteld en het moest verboden worden. Je kunt je geen betere reclame wensen dan dat, het boek verkoopt als een tierelier. Het is het begin van de seksuele revolutie.

Het schrijven kwam bij Jan later dan het schilderen. Als 14 jarig jochie liep hij al van huis weg naar Parijs waar hij Karel Appel wilde volgen, maar helaas de gendarmerie pakte hem al snel op en stuurde hem weer naar huis. Een jaar later ging hij naar Berlijn.  Achttien was hij toen hij een schilderij tentoonstelde en er een prijskaartje van een miljoen gulden aanhing, niet verkocht toen maar het tekent Jan Cremer, de lefgozer.

Hij was op Ibiza bij een groep kunstenaars om te schilderen en daar begon hij op een gehuurde typemachine aan zijn boek dat hem onder het grote publiek en internationaal bekend maakte. Hij gaat zijn eigen weg. enkele citaten van hem zijn

  • “Ik lees niet, ik word gelezen.”
  • “Rembrandt? Wie is dat? Ik heb geen verstand van sport.”

Door het grote succes van zijn eerste boek is hij financieël onafhankelijk en gaat hij veel reizen en veel schilderen.

Vandaag was ik in Zwolle in het museum De Fundatie.

museum de Fundatie

Een nog niet zolang geleden verbouwd museum waar een grote tentoonstelling is van het werk van Jan Cremer. Hele grote werken uit de periode van 1954 tot 2014. Het is een stijl die mij persoonlijk niet echt aanspreekt maar wat ik wel knap vind is zijn andere kijk op kunst. Door zijn bravoure en andere kijk op kunst maakt hij wel werken die je doen nadenken. De meeste mensen kennen Jan Cremer eigenlijk alleen maar als schrijver maar in eerste instantie was hij schilder. Het was een boeiende kennismaking met een veelzijdig kunstenaar.

Heb je nog niet genoeg aan dit schilder geweld dan kun je nog tot 23 augustus naar kasteel Nijenhuis in Heino waar een expositie van foto’s uit de jaren 60 tot begin jaren ’80’een onthullende kijk geeft in de wereld van Jan Cremer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: