(Voor) Oordeel

Op de Camino Portuquese kom ik een jonge vrouw tegen die met een hulphond loopt.  Een speciale pet camoufleert haar helm. Ze draagt een zware rugzak. Als ik bij de slaapplaats voor die nacht aankom, de plaatselijke alberque, staat zij en haar vriend ook bij de balie om zich in te checken. Het is prachtig weer en die avond zitten we met ons groepje heerlijk op een terras in het centrum. Veel spelende kinderen, voetballend, verstoppertje spelend of de trend, op de autopet. oma’s en opa’s, vaders, moeders en flanerende pubermeisjes die de macho jongens wel erg interessant lijken te vinden. Het leuke van Spanje is dat als je een drankje bestelt je er ook iets lekkers bij krijgt. Je hoeft daarna bijna niet meer te eten. De jonge vrouw met de helm zit ook op het terras en komt naar ons toe en vraagt of ze een foto voor ons moet maken, vol overgave maakt ze foto’s en filmt ze ons gezelschap. Ze vertelt dat zij en haar vriend allebei de volgende dag jarig zijn en elkaar dan 18 jaar kennen en om dat te vieren gaan ze niet in een alberque maar in een hotel slapen. Een alberque is een herberg waar je soms wel met veertig mensen gestapeld op een kamer ligt, dus om iets te vieren is een hotelletje toch wat aangenamer. Na een rumoerige nacht, ik lig in een 20 persoonskamer aan een drukke weg met als er geen auto’s langs komen toch wel uit diversen bedden snurkgeluiden, kom ik buiten en mijn mond valt open van verbazing. De vrouw met haar hond en vriend stappen doodleuk in hun auto. Rijden die van alberque naar alberque? Ja zo kan ik ook de camino wel lopen. En zonder verdere informatie heb ik een oordeel. Het regent deze dag weer en ik loop toch telkens aan die vrouw te denken. In de middag tijdens de lunch zit ik te praten met een andere Nederlander de ook de camino loopt. we komen over die vrouw te praten en dan hoor ik het hele verhaal. Zij is zwaar epileptisch en heeft daarom een hulphond. Deze ruikt al een halfuur voor zij een aanval krijgt dat dit gaat gebeuren. Geeft dit aan zodat de vrouw ergens kan gaan liggen, kan haar medicijnen brengen en zorgt dat ze op haar zij ligt. Als de aanval er is waarschuwt ze een voorbijganger, die het telefoonnummer dat op een soort hesje staat kan bellen. Deze vrouw denkt niet in onmogelijkheden maar in mogelijkheden en wil ook graag de camino lopen. Zij loopt en haar vriend rijdt de auto naar de volgende plaats en loopt haar dan tegemoet zodat ze verder samen lopen. Wat een kracht en optimisme. En daar ga je dan met je oordeel, ik die altijd zeg geen (voor)oordeel te hebben, tuin er helemaal in. Helaas ben ik haar deze reis niet meer tegen gekomen, ik zou haar graag geïnterviewd hebben, maar zeg nooit nooit want misschien kom ik haar zo weer eens tegen.    

6 Comments on “(Voor) Oordeel

  • Ha die Harry,

   Hier een berichtje van die “andere” caminoloper. Mocht je de dame met de hulphond echt nog willen ontmoeten dan kan dat gemakkelijk. Ze hebben namelijke een portugese wijn winkel in Nijmegen. Op de Hengstdalseweg 118 Leuk he 🙂

   Proeflokaal en winkel:

   Hengstdalseweg 118
   Nijmegen – Oost
   Tel / fax: 024 – 360 50 80
   Mobiel: 06 – 27 005 008
   E-mail: info@cavedeportugal.nl

   Groet en zeker tot ziens,

   Anneke en Ton

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: