Afzien in de woestijn

Ommen heeft zijn Sahara en Ede zijn Wekeromse Zand. Het is actief stuifzand met een oppervlakte van 110 hectare. Vandaag was het ideaal weer om er weer eens rond te struinen. Kijken of we de moeflons die hier lopen ontdekken. Moeflons zijn wilde schapen met grote horens op hun kop en ze schijnen erg belangrijk te zijn voor de natuur hier. We hebben ze niet gezien, misschien heeft dat te maken met de wolven die hier ook zijn. Er zijn al meerdere moeflons doodgebeten. Ik hoopte natuurlijk ook nog een wolf voor mijn lens te krijgen maar ook die liet zich niet zien.

Ik zal even bij het begin beginnen. Eigenlijk zouden we het weekend op een camping in Groesbeek staan maar Sprintertje had geen zin. Hij liet zich wegslepen vanuit Wijk bij Duurstede naar een Mercedes garage in Veenendaal.

De wegenwacht was er al bij geweest en die kon hem niet repareren. Een paar garages gebeld maar niemand heeft tijd op dit moment. Dan maar naar Veenendaal maar ook daar personeelstekort en super druk. Er kan pas een diagnose gesteld worden over twee weken. Het enige dat ik weet is dat het iets met de brandstoftoevoer te maken heeft.

Voorlopig niet met de camper op stap maar zo kwam ik dus niet in Groesbeek terecht maar in mijn eigen gemeente bij het Wekeromse Zand. Je waant je er in een andere wereld. Na een kuitenbijter in het bos sta ik plotseling in een supergrote zandbak. Kale bomen en zover als ik kan kijken, zand en nog eens zand.

Het is net de woestijn. We sjokken voort met de pal boven ons die vurige bol die ook wel zon wordt genoemd. Mijn horloge geeft aan dat het 22 graden is maar de gevoelstemperatuur hier in het zand is wel dertig graden. Net op het moment dat het echt zwaar begint te worden doemt er een oase op, het is gelukkig geen fata morgana. Water met groene bomen er omheen.

Bij de oase kunnen we niet blijven en we duiken weer het zand in. We hebben geen moeflons en wolven gezien maar ook geen honden. In dit gebied zijn die verboden, ook aangelijnd. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat we bijna geen mensen zijn tegen gekomen. Dit is een prachtig stukje natuur.

We hebben 4,6 km gelopen maar met het kilometergevoel lijkt het zeker acht kilometer.

Parkeerplaats Wekeromse Zand

Hoeverweg, Wekerom, Nederland

https://goo.gl/maps/1amVLHL7xyr7UigV8

7 Comments on “Afzien in de woestijn

  1. Arme Sprintertje, flink kramp in de ingewanden en ook in dit “ziekenhuis dus wachtlijsten.
    Maar jullie weten je wel te behelpen, al moet je er de Sahara voor in. Pittig wandelen in mul zand op een warme dag. Petje af.

    Like

  2. Wat mooi daar. Het doet me denken aan de Zepeduinen in Burgh-Haamstede. Daar hebben we vorige maand ook zo door het zand geploeterd. Flinke kuitenbijters zijn dat!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: