Vluchtelingenboot?

Net zoals in Nederland is het hier in Griekenland ook mooi weer. Misschien is 36° Iets aan de hoge kant. Gelukkig wordt het in de avond iets koeler, alle deuren open zetten en even flink doortochten. Als we naar bed gaan met 24° zijn we dik tevreden. Vanuit de Peloponnese zijn we over gestoken naar het vaste land. Dat kan tegenwoordig met een tolbrug voor 20 euro. We rijden langs de kustweg en vlak bij de brug liggen de veerboten die ook naar de overkant gaan. Ik stop er even en een mannetje wenkt mij om op de veerboot te gaan. Nou ben ik nogal volgzaam dus geef gehoor aan zijn zwaaien. Dit is veel leuker dan de brug. Direct achter mij gaat de klep omhoog en we vertrekken. Vanaf de boot een schitterend zicht op de brug. In een kwartier aan de overkant en 9 euro verdient want dit kost 11 euro.

Proberen een vrij plaatsje te vinden aan de kust valt niet echt mee. Het hoogseizoen is begonnen. We komen eerst op een prachtige plek aan zee maar het lijkt er wel een zigeunerkamp. Krakkemikkige caravans en allemaal erg vies. Geen wc en douche en dat met zoveel mensen. Er lopen wel leuke zwarte varkentjes rond. Alle schaduw plekken ook al bezet dus toch maar weggegaan. Een paar km verder vinden we een camperplaats aan een mooi strandje.

Ook lekker en heerlijk in de schaduw. Verder primitief want je kunt je alleen badderen onder de douche op het strand. Weer valt het op dat de Grieken tenminste die ik meemaak zo preuts zijn als een groep nonnen. Tenminste dat lijkt mij. Ik heb verder geen ervaring met nonnen. Heel lang geleden 1963 maakte Bert Haanstra de docu ALLEMAN waarin je ziet dat op het strand allerlei acrobatische toeren uitgehaald worden achter een groot badlaken alleen maar om een ander broekje aan te doen. Nou dat gebeurt hier ook nog op die manier.

We rijden verder richting Igoumenitsas. Hier komt de veerboot uit Ancona ook aan. Dit keer weer op een camping drie km van het dorp Plataria. Van hieruit vertrekken georganiseerde zeilboot weken. Het is net wisseldag en er liggen 20 van die schuiten. Met een kopje koffie op het terras is er genoeg te zien. Het viel al op dat er veel politie was en dat in dit kleine vissershaventje. Een paar mannen verkleed als marineofficier en wat politie staan maar over zee te turen. Een vluchtelingen schip misschien? Dan komen er een paar dure auto’s en gewapende mannen met kogelwerende vesten aan. Het begint nu toch wel spannend te worden. Ik wil wat foto’s maken maar een stille ziet dat en verbiedt het.

Aan de horizon wordt een stip steeds groter, de stip is een ultra snelle boot van de marine. Hij komt razendsnel dichterbij en de politie neemt strategische plekken in , het automatisch wapen in de aanslag. Aan dek staat een vrouw in gewone kleding. Er worden koffers van boord gehaald en in een van de wachtende auto’s gezet. Dan zie ik eindelijk waar het om gaat. Een hoge politicus met zijn vrouw en hun lijfwachten komen van boord en stappen in de BMW X5 en met twee auto’s er voor en twee erachter verdwijnen ze. De boot is alweer vertrokken en de zondags rust keert weer. Natuurlijk heb ik nog even bij een Griek gecheckt wie dat figuur was. De naam ben ik alweer vergeten maar hij schijnt nogal corrupt te zijn.

De volgende dag is het maandag en tijd om eens in de stad te kijken. Mijn lief drukt m’n minieme gehoorhulpmiddel in mijn hand voor je weet maar nooit. Met de Shinga Trotter, elecktrische vouwfiets naar Igoemenitsa. Het is rijden langs de drukke weg dus wel helm op en geel vestje aan. Er wordt behoorlijk gescheurd. Het is een verrassende stad, moderne winkels en wat denk je, een gehoormiddelen winkel. Achter de toonbank zit een elegante blonde vrouw sieraden te maken. Zij blijkt een Duitse te zijn die na jaren van een lat relatie over grote afstand nu toch sinds een jaar met de Griekse eigenaar van de winkel samenwoont. Hij bekijkt het schelpje aan alle kanten, wij worden met een echt Grieks kopje koffie, getver wat smerig is dat, op de bank gezet en hij kan hem ter plekke maken. Hij legt van alles uit over het apparaatje en laat zien hoe het schoon te maken. Schijnt erg belangrijk te zijn. Hele aardige mensen en ik hoor weer alles. Zonder was toch rustiger.

Morgen verder richting Thessaloniki maar daarover volgende keer meer.

(Zwart/wit foto uit de docu Alleman)

4 Comments on “Vluchtelingenboot?

  1. Weer heel leuk en treffend! En lekker vroeg op Geoefend, Gezwommen, gedoucht, geyoghurt, en geplaatst….. Lekkere dag met veel graden zie ik.

    Ik zit nog steeds binnen in de ochtendstand met ochtendkrant, thee, havermout (tja het enige eetbare in huis=lekker), Het was koel vannacht en nu 23’c in de kamer. Nu in de kleren gaan, bellen, brillen, boodschappen enz Lekkere dag met vanmiddag 25’c. Kan ik hebben 😉 XXX

    >

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: