de speer is gebroken

In mijn vorige blog  DE VLINDERS VAN ROQUEBRUN schreef ik dat ik als een speer door Frankrijk wilde. Die speer is gebroken., voorlopig blijf ik toch nog even. Ik weet niet waar aan het ligt maar de mensen, lees Fransen, hier in dit deel van Frankrijk zijn alleen maar aardig. Ik weet niet wat ik meemaak. Onderweg in de bakkerij begint het al. Het is een bakker waar je ook koffie kunt drinken. Dat doe ik dan ook en een alleraardigst meisje met een glimlach van oor tot oor maakt mij duidelijk dat ik vast ergens kan gaan zitten dan kom ik de koffie (met een zoetigheidje) dadelijk brengen. Het lijkt wel of de koffie dan ook beter smaakt. Het zoetigheidje had ik trouwens beter niet kunnen nemen. Je tanden zouden er spontaan van uit je mond kunnen vliegen. Ik ben inmiddels in Saint Julien de la Nef dat ligt in de Cevennes aan een riviertje de l’Herault. Het is een natuurcamping en weer een alleraardigst meisje die zegt, zoek maar een plaatsje uit en als je weg gaat merk ik het wel. Nou ruimte zat, ik ben de enige losse gast en verder is er nog een Frans stel dat zijn seizoensplaats aan het inrichten is. Zoveel plaats dus nog even moeilijk een keus te maken. Ik heb hier vijf nachten gestaan en er twee video’s van gemaakt. Een van de camping en een van to-do in de omgeving.

Na vijf nachten ga ik weer on the road voor zo’n 95 km. Nog steeds in de Cevennes maar een stukje verder. Ik ben op weg naar Méjannes-le-Clap een werkelijk schitterend gebied. Onderweg stop ik in een impuls voor een lifter. Beetje sjofel figuur. Half lange broek maat gezinstent waar over de broekriem een buik hangt die zonder broek waarschijnlijk goed dienst doet als afdak voor de edele delen. Hij heeft een grote koffer bij zich. Met moeite klimt hij op de bijrijdersplaats en eenmaal geïnstalleerd begint hij zowaar in redelijk Engels tegen mij te spreken. De koffer zit vol met een soort houtsnijwerk dat een vriend van hem maakt en hij probeert dat op markten te verkopen. Nu is hij weer onderweg naar huis. Hij ziet mijn powerbank liggen en vraagt, mag ik mijn telefoon even opladen. Ja waarom niet? Na ongeveer vijftien km moet ik linksaf en hij de andere kant dus hij stapt weer moeilijk uit over de flessen water die ik bij de deur heb staan. Mag ik een fles voor onderweg? Ja waarom niet? Ik rij op mijn gemak verder en na een een klein uurtje hoor ik een vreemd geluid. Een beltoon die niet de mijne is. Nee hè, daar ligt zijn telefoon nog aan de powerbank. Na tien keer bellen neem ik hem als ik ergens gestopt ben op. Thomas staat er in het venster en die spreekt ook aardig Engels. Afgesproken dat ik hem de volgende dag zal opsturen. Hij SMS’t het adres. Wat een toestand voor vijftien km een lifter mee.

Vanaf Méjannes de la Clap is het nog acht km over een super steile weg naar de camping. Die moet ik morgen ook weer op en ga dat proberen met de Shinga Trotter. 15% stijging, ben benieuwd of hij dat trekt.

Het is gelukt, ik kwam vrij snel boven en weer met een bloedgang naar beneden, wel met helm op het hoofd. Nu ben ik ook benieuwd hoelang de accu het met deze hoogtes uithoudt. Ik ga het testen.

Het is mooi weer om een stuk te gaan fietsen, voldoende water, fruit en natuurlijk een pompje mee. Vanaf de camping gaat het direct stijl de hoogte in. Ik rij in z’n 1 en met de volledige ondersteuning. Zonder problemen kom ik boven. Deze test scoort de Trotter uitmuntend. Ik besluit om wat km te maken en rij naar het leuke plaatsje Goudarques. Daar aangekomen staat de teller op 26 km. De terugweg neem ik een andere weg. Het is nou niet echt de makkelijkste. Alleen maar stenen en zand. Goed uitkijken dus. Mijn banden zijn gelukkig goed hard. En dan na 32 km stopt de ondersteuning, de accu is leeg. Ik moet nog 16 km en sta dus stil. Maar er is een oplossing. Ik heb een tweede accu in mijn fietstas. Die er in gezet en daar gaat hij weer. Het laatste stuk naar de camping gaat als een raket. Maar dit valt toch wel erg tegen. Met een actieradius van iets meer dan 30 km kun je weinig kanten uit. De fiets zelf rijdt geweldig, zelfs in moeilijke omstandigheden maar voor hoogteverschillen kom je echt wat tekort. In het vlakke Nederland heb je genoeg aan deze accu, daar reed ik er makkelijk 60 km mee op een heel ontspannende manier. Het is dus iets om rekening mee te houden. Nogmaals de fiets rijdt perfect maar een idee is toch wel als je van plan bent om veel hoogteverschillen te rijden, koop er dan een tweede accu bij.

Video Shinga Trotter test.

Morgen ga ik een flinke looptocht in dit gebied maken, het verslag daarvan in mijn volgende blog.

Als je het Waarloopjijwarmvoor blog nog niet volgt is nu het moment om het wel te doen. Als welkom krijg je nl het eBook(je) “Mijn rustmomenten”. Druk op de volgknop, vul je e-mail adres in, dan stuur ik een link voor het boekje.

11 Comments on “de speer is gebroken

 1. Hoi Harry, je krijgt nog wat met die Fransen;;-)
  Bij je verhaal over de zoetigheid bij de koffie kwam de volgende tekst in me op ; ‘Stief in de bek’.
  heb het goed.
  wim

  Like

 2. Hè broer , komt me bekend voor van die telefoon 😂.
  Hoe je die knaap beschrijft prachtig . De dosis lach voor vandaag weer binnen na het lezen van dit verslag 😀😄😊
  Goeie wandeling
  😘

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Harry, maar goed dat je een andere kijk hebt gekregen op ‘de Fransen”. Kris en ik beginnen
  morgen met onze Frankrijkronde op de fiets, wij starten in Saumur. De prachtige beelden van de natuur, klimaat en je contacten maken dat we er nog meer zin in krijgen. Wij blijven je volgen. Heel goed van je!

  Geliked door 1 persoon

 4. Op het vlakke gedeelte op sportstand, dat betekent dat je flink moet fietsen, ongeveer 135 km. En dat is met tent en de hele rataplan. Berg op stijging 7% en op vol ondersteuning, max 60 a 70 km. Wanneer ik daal zet ik de ondersteuning op eco stand.

  Like

  • Heerlijk het gaat dan wel erg hard dus wel een helm op. Jammer dat we elkaar niet kunnen ontmoeten. Ik hen even gekeken maar jullie startplaats is 650 km van hier. Geniet van jullie fietstrip. Liefs

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: