Acht mannen in Madrid

Vrijdagochtend of liever gezegd nacht om 3.30 uur word ik gewekt door elektronische krekels. Ik draai mij nog even om maar besef toch dat dit geen goed idee is als je om iets na vieren paraat moet staan om naar Schiphol af te reizen. Drie dagen naar Madrid met 7 mannen van de Heerensociëteit  Vaag en Bont. Bordje havermout naar binnen werken en de deur uit. Het voordeel van vroeg vertrekken  is dat je ook vroeg op je bestemming bent. Het weer is heerlijk en ons Airbnb appartement ligt op wel een heel centraal plekje. Het is een penthouse aan het Plaza Mayor dus midden in het centrum. We trekken lootjes voor de bed indeling en als ik aan de beurt ben om te kiezen zijn de eenpersoonsbedden uitverkocht en deel ik een tweepersoons.

Het is buiten gezellig druk en we trekken de stad in. Eerst een broodje en een drankje. We komen in een etablissement met alleen Spanjaarden. Heel druk en ik weet nu wel waarom. Een biertje met een broodje kost maar 1,95 en ook nog lekker. Hoe is het mogelijk. Na twee combinaties zijn we weer fit genoeg om de stad te verkennen.


Op de Puerta del Sol, het centrale plein in Madrid is het behoorlijk druk. Vooral voor de Apple shop waar die dag de verkoop begint van de Apple X. Er staat zeker een rij van vierhonderd mensen en als er weer een paar “gelukkige” mensen uitkomen mogen er weer een paar nieuwe in. Politie houdt de rij in de gaten. op dit plein staat ook de Oso y Madroño, de beer en de meiboom. Dit is het symbool van de stad dat je overal terug vindt, van het stadswapen tot op de portieren van taxi’s.


We lopen en slenteren door langs de vele monumenten die Madrid telt. We komen langs het Koninklijk Paleis met een oppervlakte van 135.000 m² en 3418 kamers, het is het grootste koninklijke paleis in de wereld. Er wordt alleen gebruik van gemaakt voor speciale gelegenheden. Nu dacht ik nog even dat wij die speciale gelegenheid wel waren maar door een foutje was dat niet gemeld van te voren dus werden wij niet ontvangen.


Dan maar naar de naast gelegen kerk de Santa María la Real de La Almudena een hele naam maar ook een erg mooie kerk. Van al die monumenten bekijken krijg je toch wel een droge keel en het wordt hoog tijd om de dorst te lessen. Het terras naast onze voordeur ligt nog heerlijk in de zon maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het is een duur biertje en om nou te zeggen dat de bediening uitblinkt in gastvrijheid, nee. Ondertussen komen er steeds meer mensen zonder vaste woon en verblijfplaats die hun vaste slaapplek voor de komende nacht aan het organiseren zijn. Lege kartonnen dozen waar ze de nacht in zullen doorbrengen. Een winkelwagentje ernaast met al hun bezittingen erin.


Als wij naar beneden komen om tapas te gaan eten liggen de eersten er al in. Na een gezellige avond weer terug in het penthouse lig ik er al snel onder het dekbed. Na een tijdje een hels kabaal. De deuren van de badkamers kunnen niet op slot, maakt niet uit natuurlijk maar een van de mannen trekt gewoon de deur stevig achter zich dicht en sluit zich daarmee op. Het stukje dat normaal heen en weer schuift in de opening van het slot beweegt niet meer. Trekken, duwen, rammen niets helpt. Met man en macht en vooral veel lawaai wordt het slot toch losgetrokken. Je maakt nog eens iets mee en hebt ook weer een leuk verhaal te vertellen.

Het is zaterdag en om kwart voor tien moeten we klaar staan in een smal straatje waar een fietsverhuurbedrijf is. We zijn al vroeg buiten want eerst natuurlijk ontbijten en wat denk je, al die mensen met hun kartonnen dozen zijn al verdwenen en de stoepen zijn al schoon gemaakt.

We gaan met nog twee dames een rondtoer door de stad maken. Per fiets onder leiding van een Nederlandse gids. We zijn net onderweg als de ons beloofde regen begint. Maar het is onze lucky day. Na een stop met uitleg van Tessa, onze gids horen we een scherpe fluittoon. Een van de mannen heeft een lekke band, het hele ventiel is er uit gevlogen. In een complot theorie zou je zeggen, het regent, hij haalt stiekem het ventiel eruit en terwijl we op de reparatie wachten kunnen we ergens binnen koffie drinken. Dat is een theorie, maar daar geloof ik niet in. Wel dat we dus inderdaad binnen koffie gaan drinken, wachtend op de monteur en dat nadat de reparatie gelukt is en we weer op stap kunnen het droog is en zelfs de zon gaat schijnen.


Verder gaan we langs het paleis waar net op dat moment de wacht wordt afgelost. Een heel ceremonie. honderden mensen kijken ernaar. Na een aantal uren op de fiets is het nu tijd voor een tapas maaltijd die bij de fiets tour is inbegrepen. Ondertussen vertelt Tessa leuke “je moet weten” dingetjes over Spanjaarden en Madrid. We gaan nu naar het park El Retiro en dat vind ik altijd leuk. Het is een groot park waar de Madrilenen lekker kunnen ontspannen. Hier stond ooit het paleis van Filips IV,   waarvan nog twee gebouwen resten: het Casón del Buen Retiro en het Museo del Ejército. Tot 1869, toen het park werd opengesteld voor het publiek, was dit in de 17e eeuw  het privépark van de koninklijke familie. In het park een grote vijver waarop je leuk met bootjes kunt varen. Dat gebeurt dan ook veel. De fietstocht zit erop en we hebben van Tessa gehoord in welk straatje je tapas moet gaan eten. Inderdaad een heel straatje met allemaal tapas tentjes en allemaal vol. Ze puilen uit. We vinden er een waar we nog met 8 man terecht kunnen en het is allemaal heel goed binnen te houden, heerlijk. Bij ons slaapadres is buiten de stoep weer bezaaid met gevulde dozen en wij kruipen weer in ons comfortabele bedje, oei.

Uitslapen op zondag zit er  niet in, want voor koopjes ga je het beste heel vroeg op pad (vanaf 8 uur!). Je gaat naar Madrid’s grote open lucht vlooienmarkt ´El Rastro´.De sfeer van El Rastro op zondagochtend is eigenlijk waar het echt om draait. Het krioelt van de mensen, net een grote mierenhoop. Muziek wordt er gemaakt en onze verzamelman scoort er zelfs een speciale koekoeksklok die hij nog niet in zijn verzameling heeft.Na een rondje Rastro gaat half Madrid vervolgens naar La latina om tapas te eten en cañas te drinken en blijft het in deze buurt eigenlijk de hele middag gezellig. Voor ons zit het er eigenlijk weer op. Met de metro naar het vliegveld en een paar uur later op weg naar huis.

Binnenkort volgt er ook nog een filmpje. Abonneren kan op PASSIONFILM

4 Comments on “Acht mannen in Madrid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: