Andere koffie

Een tijdje geleden kwam ik een artikel van Adrie vd Zalm tegen over mannenkoffie. Nou ben ik echt een liefhebber van koffie en ik herinner mij nog dat ik dit dronk tijdens mijn lange Santiago reis. Helemaal doorweekt, koud en dan zo’n koffie.

Carajillo

foto www.ondekmalaga.nl
foto http://www.ondekmalaga.nl

“Deze koffie werd alleen gedronken door echte mannen, ruige mannen, soldaten, ordinaire mannen. Mannen met moed.”

Voor de mensen die het niet weten wat dit is, carajillo is een typisch Spaans drankje een combinatie van sterk glas of kopje koffie met brandy. Tegenwoordig wordt er ook gedronken met whiskey, rum of een andere sterke drank. Maar neem een carajillo met een lekkere brandy niet teveel maar zeker ook niet te weinig en de koffie moet goed heet zijn, als dan de brandy erbij komt is deze op goede temperatuur om te drinken. Dat laatste is in Spanje soms een probleem dus zeg zeker twee keer dat hij heet moet zijn.

Het ontstaan van de carajillo

Het ontstaan gaat zo vermoed men terug naar de onafhankelijksheidsoorlog, einde negentiende eeuw in Cuba. Hier dronken de Spaanse soldaten zich moed ” coraje ” in met koffie en rum en zo ontstond de corajillo. Tegenwoordig carajillo genoemd.

Nog een leuk verhaal

Ooit veroverde de Spanjaarden niet alleen voetbal prijzen. Ooit veroverde de Spanjaarden hele landen. Cuba bijvoorbeeld. Daar is volgens de legende de Carajillo ontstaan. De sterke Spaanse koffie werd verrijkt met een flinke scheut Cubaanse Rum. Bij het nemen van een der eerste slokken moet iemand geroepen hebben als “carajo”. Sterke koffie die nog eens pittiger werd gemaakt door de toevoeging van alcohol. Om dat te drinken was moed nodig. Courage in het Engels. Toeval of niet. Deze koffie werd alleen gedronken door echte mannen, ruige mannen, soldaten, ordinaire mannen. Mannen met moed.

Quemado

De luxere variant is de quemado, een paar hele koffiebonen en een schijfje citroen worden samen met de Brandy verhit. Dit mengsel wordt in brand gestoken, in het glaasje gegoten en met de koffie “geblust”. bron: www.cafe-tic.blogspot.com.es

Met dank aan Adrie vd Zalm

6 Comments on “Andere koffie

  1. Beste Harry

    Ik heb niet je reguliere email adres, dus dan maar op deze manier. Wetende dat je een fervent wandelaar bent en woonachtig bent in Wijk dacht ik dat je het wel leuk zou vinden om een wandelevenement uit te denken en uit te zetten in/rond wijk bij duurstede / cothen / langbroek. Een drie-kernenwandeling. Het idee is ook neergelegd bij wijk nog leuker. Deze groep is heel enthousiast, en wil binnenkort rond de tafel om een eerste aanzet tot een dergelijk evenement te doen. Ik heb aangegeven dat ik dat graag doe maar dat het leuk zou zijn als ervaren wandelaars daar bij aanschuiven. Ik heb Jan van Ineke) ook gevraagd en hij reageert positief. Wat denk je, doe je ook mee? Groet adriaan van aelst ( van Margreet)

    Verstuurd vanaf Adriaan’s iPad

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: