Haan in Franeker

Onze volgende stempel halen we in Franeker. Wat valt er te zeggen over Franeker.

Franeker is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De stad werd voor het eerst genoemd in geschriften uit de 9e eeuw en groeide al snel uit tot een belangrijk handelscentrum in Friesland. In de 15e en 16e eeuw bloeide Franeker op dankzij de handel en de aanwezigheid van de Universiteit van Franeker, die in 1585 werd opgericht en daarmee de op één na oudste universiteit van Nederland is.

In de Gouden Eeuw was Franeker een welvarende stad met een bloeiende economie en een levendige culturele scene. De stad was bekend om zijn kaatswedstrijden, waarbij teams van jonge mannen tegen elkaar streden op het kaatsveld. Ook de Franeker Academie, onderdeel van de universiteit, trok studenten en wetenschappers vanuit heel Europa aan.

In de 19e en 20e eeuw verloor Franeker langzaam zijn positie als handelscentrum, maar de stad wist zijn historische charme en karakter te behouden. Tegenwoordig staat Franeker bekend om zijn prachtige grachten, historische gebouwen en gezellige sfeer. Een must is een bezoek aan het Eise Eisinga Planetarium, een uniek planetarium dat nog steeds in werking is. Het is heel indrukwekkend wat deze van beroep wolkammer in zijn huiskamer bouwde.

Met een wandeling door de schilderachtige straatjes van de stad waan je je al snel een paar eeuwen terug.

Wij beginnen onze wandeling natuurlijk bij de fontein, de Oortwolk is een ode aan de astronoom Jan Hendrik Oord. Een van geboorte Franeker die aannam dat er rondom ons zonnestelsel een “wolk” van miljarden komeetachtige objecten beweegt. Ook deze fontein was niet in werking.

Fontein De Oortwolk

Wij lopen langs alle bezienswaardigheden en bezoeken het Planetarium. Ben je hier een hele dag dan kun je nog bezoeken:

  • Museum Martema
  • Kaatsmuseum
  • Een kaatswedstrijd bijwonen
  • Een bootje huren en de Kleiroute varen
  • Loskop eten. Dit is een Franeker specialiteit van de bakkers. Hazelnootschuimgebak.
  • Na het gebak misschien een wandeling van 14 km die begint en eindigt bij het planetarium

Wij gaan door naar Dokkum.

9 Comments on “Haan in Franeker

  1. mogge Harry
    ik had er wel van gehoord , en kwam er met de trein al dikwijls door , maar bezocht alle pracht die jij ons laat zien en over vertelde nog niet
    wie weet , ooit 🙂

    geniet de dag

    Like

  2. Die hele Elfstedentocht begint steeds aantrekkelijker te worden .. je kunt natuurlijk ook per trein/bus of zelfs op de fiets. Ben er meteen maar eens in gedoken … #leukedingenvoorzonnigedagenofzoiets”
    Jullie volgen waarschijnlijk de camperelfstedentocht … je kunt ook stempelen bij VVV’s.

    Like

Plaats een reactie