HAAN doet de elfstedentocht

Als voorlopige afsluiting van onze HAAN on Tour die in oktober 2023 begon, doen we in Friesland de Elfstedentocht. De ijsmeesters van de elfstedenschaatsclub hebben geconstateerd dat er voorlopig geen ijs op deze route is dus laten we de schaatsen thuis en doen het met Sprintertje. De langst te rijden afstand was vandaag. We begonnen in Hoorn bij onze (schone)zus en over de afsluitdijk naar Bolsward, een van de elfsteden.

Een goede plek om de camper neer te zetten is de stadscamping. We worden verwelkomd door Arie. Hij beheert met z’n 88 jaar de camping. Voor 15 euro per dag heb je hier alles, douches, toiletten met wc-papier, stroom en goede wifi. Complimenten voor Bolsward. De camping ligt op een paar honderd meter van het oude centrum.

Mooi uitzicht vanuit Sprintertje op de stadscamping

De eerste wandelstop is de Broerekerk met daarvoor de fontein De Vleermuis. De Broerekerk is een kloosterkerk van de minderbroeders. Het beviel ze waarschijnlijk niet zo op deze plek want in 1580 liep het klooster leeg maar de kerk bleef staan. In 1980 brak er brand uit en daardoor ging de toren verloren. De kerk werd een ruïne. Maar niet getreurd een Fries geeft de moed niet snel op en men bouwde er een glazen dak en zo kan de kerk weer gebruikt worden voor allerlei maatschappelijke functies. Vanmiddag werd er een clip opgenomen van een bandje.

Broerekerk met glazendak

De fontein voor de Broerekerk is gebaseerd op waterspuwers. Die moesten voorkomen dat hemelwater, lees ordinaire regen, kathedralen aantastte. Ook was het om boze krachten te weerstaan. De fontein is ontworpen door Johan Creten. Over de rug van de vleermuis is een trappetje. Die kun je beklimmen en zo je eigen angsten overwinnen. Je begrijpt wel dat ik dat niet gedaan heb.

Vleermuis fontein

Bij de plaatselijke VVV in het voormalig stadhuis halen we een stempelkaart en laten de eerste stempel zetten.

Voormalig stadhuis

We lopen langs weer een kerk. Ga ik naar binnen? Nou nee, of toch? De deur staat uitnodigend open en wat doe je dan. Toch maar even kijken. Door de glas in lood ramen worden de beelden en muren prachtig in allerlei kleuren verlicht. Het is een voorbeeld van vakmanschap hoe de gewelven van deze kerk , de Sint Franciscuskerk, gebouwd zijn. Het heeft een bijzondere architectuur.

Sint Franciscuskerk, Basilica Minor
Kleur op de beelden.

Na deze kerk gaan we op zoek naar de stokerij van Sonnema, je weet wel die van Berenburg. Na een stukje lopen vinden we Sonnema maar het proeflokaal is voorlopig gesloten. Teleurgesteld lopen we terug naar het centrum en ploffen neer op het terras van de stadsherberg. Een lentebok is ook niet verkeerd. We lezen het boekje van de tocht nog eens door en ping….. Hier bij de stadsherberg krijg je op vertoon van je stempelkaart ieder een flesje berenburg. Zo eindigt deze dag die toch al niet meer stuk kon met een glimlach op ons gezicht.

Twee flesjes berenburg met een glimlach

14 Comments on “HAAN doet de elfstedentocht

  1. ha die Harry
    verstandig om die route met sprintertje te doen i.p.v. schaats of anderszins
    ja wat een vakmanschap in die kerk , maar ook in die gevel van het oude stadhuis , en natuurlijk in de berenburg
    fijne ritten nog

    Like

  2. Wat een leuk idee … deze Elfstedentocht. En dan ook nog een camping op loopafstand van het centrum.
    Ik kijk uit naar de rest van jullie tocht.

    Like

  3. Het is weer op en top genieten als ik het zo lees. Mijn schoonvader zou genoten hebben van deze bouwstijl van de Sint Franciscuskerk, dat was echt zijn dingetje. Ben benieuwd naar de voortzetting van deze reis. Bescherm je maar goed tegen de zon!!

    Like

  4. Die ruïne is idd erg mooi behouden gebleven. Bolsward met gracht en winkels én café, is een mooie stad! Welkom in Friesland!

    Like

Plaats een reactie