HAAN maakt het af.

Na anderhalf uur slenteren in Sloten is het maar een klein stukje naar het volgende stadje op onze elfstedentocht. Onderweg stoppen we nog even bij een monument in Warns. Aan het Ijsselmeer is een monument ter herdenking van de slag bij Warns. In 1345 was hier een veldslag. Gelukkig wonnen de Friezen. De tekst op het monument is: Leaver dea as slaef. Ik zal het toch nog even vertalen, Liever dood dan slaaf.

Leave dea as slaef

Dit is de oudste stad van de elf steden en het is een Hanzenstad. Ooit de thuishaven van Friese koningen. Veel welvaart in die tijd maar na de 18e eeuw kwamen de tegenslagen. De grootste is verwoord in de legende van het bekende Vrouwtje van Stavoren. Nog altijd tuurt ze over het water. Ken je de legende? Nee?

Het vrouwtje van Stavoren

Natuurlijk staat hier ook een van de elf fonteinen. Dit is de visfontein. Hij staat voor de wisselende tijden die Stavoren heeft meegemaakt. Het is een knipoog naar een prent van Pieter Bruegel “hoe grote vissen kleintjes eten”. Zoals Stavoren vaak door de “groten” is opgegeten.

De vis
  • Kunstenaar is de Amerikaanse Mark Dion
  • Kunstwerk bestaat uit kunsthars, PU-schuim en rvs.
  • De vis is 3,3meter hoog, 6meter breed en 8,4meter lang.

Het is maar een klein stukje naar Hindelopen. Dat het Frysk de officiële tweede taal van Nederland is, is wel bekend. Maar ook het Frysk kent dialecten. Het Hindeloopers is daar eentje van. Zelfs voor Friese oren zijn de klanken van de Middeleeuwse klinkers onwennig. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze en dat maakte Hindeloopen, Hylpen, tot een eigengereide trendsetter. De rechtstreekse verbinding van de Zuiderzee naar de Oostzee bracht ze in aanraking met bedrukte katoenen stoffen, de sits. Naast een eigen klank, dus ook eigen kleding. Na jaren van welvaart veranderde het stedje in de 19e eeuw in een klein vissersstadje. Dat komt natuurlijk weer door Amsterdam. Deze stad kreeg een directe verbinding met de Noordzee dus de route over de Zuiderzee langs Hindelopen was niet meer nodig. De een zijn brood is de ander zijn dood.

Hier staat een van de mooiste fonteinen. Inspiratiebron voor de fontein van Hindeloopen is de levensboom op het stadswapen, met het hert en de hinde die hem omringen. De boom symboliseert de levensenergie, maar staat ook voor wijsheid. Het hert en de hinde voeden zich hiermee. Nu zetelen prachtige exotische vogels in de boom. Als je op het grote, houten gewei zit dat de boom omringt, zie je hoe ze waterspuwend met elkaar ‘praten’. Hij is gemaakt door Shen Yuan een Chinese kunstenares. Ook Hindelopen is niet al te groot. We rijden naar het laatste stadje van onze tocht,

We overnachten op een plek naast het zwembad. Lekker morgenochtend wat baantjes trekken. Dicht dus. precies die dag onderhoud van de bewegende vloer. Dan maar vroeg Workum verkennen. Twee jaar geleden waren we hier ook, speciaal voor het museum van Jopie Huisman. Daar gaan we nu niet meer heen maar wel op zoek naar de laatste fontein, “De Woeste Leeuwen”. Op het wapen van de stad staan twee leeuwen afgebeeld en daarop baseerde de Britse Cornelia Parker haar ontwerp. Twee levensgrote leeuwen. Het lijkt of ze met elkaar vechten en elkaar besproeien met water. Op de achtergrond zie je de grote kerk.

Stadswapen
De twee leeuwen

Als je dit leest zijn we alweer een paar dagen thuis en kijken terug op een schitterende Elfstedentocht. Een beetje mazzel moet je natuurlijk hebben en dat hadden wij, mooi weer. Dan ziet alles er toch gekleurder uit dan het grijze van nat weer.

11 Comments on “HAAN maakt het af.

  1. Met veel interesse je route gevolgd. Een fijne en boeiende reis in eigen land. Sommige plaatsjes zag ik al, wie weet doen we ooit eens de volledige trip. Bij tijd, je weet wel…😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Je hebt weer veel van het Friese landschap weten vast te leggen. Ik ben wel eens op een verjaardag geweest waar alleen maar Fries werd gesproken, in meer dan 7 dialecten. Nou mijn vertaalmachine hield dat allemaal niet bij hoor.

    Like

  3. Pingback: Haan maakt het af – Catharina's dagboek

Plaats een reactie