Haan kukelt in Leeuwarden

Van de camperplaats in Menaam rijden we naar Leeuwarden. De Elfstedentocht start en finisht hier. Wij proberen een beetje hetzelfde parcours als de schaatsers te rijden maar wijken er vaak van af. Zeker de volgorde.

Leeuwarden of zoals de stad in het Fries heet, Ljouwert is al vanaf 1524 de hoofdstad van Friesland. De stad ademt geschiedenis, oude monumenten en prachtige gevels, een genot om hier te lopen.

We staan op een camperplaats aan het water en rijden per fiets naar het station waar op het plein ervoor een van de elf fonteinen staat.

Love

De fontein heet “Love” en is gemaakt door de Spanjaard Jaume Plensa. Twee zeven meter hoge sculpturen van een jongen en een meisje. Je denkt dat ze elkaar aankijken maar dat is niet zo, hun ogen zijn dicht. De bedoeling is dat er om de fontein een mistboog hangt en het geheel iets dromerig heeft maar ook deze fontein is buiten werking.

We doen een stadsroute van 4 km en de eerste stop is de blokhuispoort. Een vroegere gevangenis waar de cellen nu in gebruik zijn bij kunstenaars.

Blokhuispoort

We lopen langs smalle grachten en op een brug staat een klein beeld. Margaretha Zelle. Ze woonde hier op nummer 13. Waarschijnlijk ken je haar beter als Mata Hari. In 1905 begon ze in Parijs met het opvoeren van oosterse dansen waarmee ze beroemd zou worden en nam permanent de naam Mata Hari aan. Het hoogtepunt van haar carrière was in 1911-1912, toen ze optrad in diverse Europese steden. Ze had vele aanbidders. Voor het uitbreken van de wereld oorlog 1 reisde ze van Berlijn naar Den Haag, waar ze door de Duitse inlichtingendienst werd geworven als agent H21. In mei 1916 vertrok ze weer naar Frankrijk en bood haar diensten aan de Franse inlichtingendienst aan, maar werd verdacht van spionage voor de Duitsers. Ze werd gearresteerd op 13 februari 1917 en na onderzoek ter dood veroordeeld door een militair gerechtshof. Op 15 oktober 1917 werd ze dood geschoten. Voor deze grande dame vond ik het maar een klein beeldje.

Mata Hari

Er is natuurlijk veel meer te beleven in deze hoofdstad van Friesland maar wij trekken weer verder en gaan nog even naar Menaam om het dorpsarchief in te duiken maar daarover later meer.

12 Comments on “Haan kukelt in Leeuwarden

  1. mogge Harry
    je laat een mooi stukje van de mooie stad zien
    ik heb er 1 x gelopen met 2 nichtjes uit Makkum , nooit meer want die gingen winkelen 🙂

    goede reis nog

    Like

  2. Om naar zo’n verre provincie te trekken heb ik tot nu toe nog geen goede reden kunnen vinden, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen. Er is genoeg moois te zien laat jij me weten.

    Like

Plaats een reactie