Kasteel Hammershus

Energiek loop ik het oplopende pad op naar kasteel Hammershus. Nou ja kasteel is een beetje veel gezegd. Het is een grote ruïne. Zo groot dat het de grootste kasteelruïne van Noord-Europa is. Het zandpad gaat over in een grof stenen pad. Grote gladde stenen en niet neergelegd om je aangenaam te laten lopen. De ruïne ligt op een strategische plek. Het is vandaag helder weer en het Zweedse vasteland is duidelijk te zien. Op deze plek, een groot, redelijk effen plateau is in 1255 begonnen met de bouw van een enorm kasteel. Eigenlijk is het een grote verbouwing want op deze plek stond al een oppidum (vluchtburcht). Deze bevond zich op een hoog gelegen plaats zodat het een natuurlijke verdediging was.

Nu vraag je je misschien af welke koning of ridder bouwt hier een kasteel. Geen van beiden, het was de aartsbisschop van Lund, Jacob Erlandsen. Hij was van 1254 tot 1274 de kerkelijk leider van een groot gebied. Deze Jacob liet dus dit immense kasteel bouwen.

De ruïne is vrij toegankelijk en ik loop wat rond en laat alles een beetje op mij inwerken. Ik neem plaats op een rotsblok en heb zicht op de Baltische zee. Ik sluit mijn ogen. In plaats van duisternis zie ik achter mijn ogen beelden van een andere tijd.

Het is het jaar 1254. De 87 bewoners van de vluchtburcht zien een grote stoet van ossenwagens zwaar beladen met grote kisten, ezels met aan beide kanten uitpuilende zakken. Ruiters te paard en daar achteraan voetvolk. Mannen, vrouwen en kinderen, gekleed in ruim vallende lompen en de meeste blootsvoets. Op de rug van de vrouwen baby’s en krijsende peuters. Dit is het gevolg van de man die hoog op een zwarte hengst zit. Het is de 34 jarige aartsbisschop Jacob Erlandsen. Het is zo imponerend dat de vrouwen die dit gezelschap naar boven zien komen hun kleinste kinderen beetpakken en zich terug trekken in kleine hutjes binnen de muren van de burcht. De metropoliet komt waardig van zijn paard en richt zich tot de angstige bewoners.

Ik ben de aartsbisschop van Lund en dus eigenaar van deze burcht. Ik maak van deze plek mijn residentie. En zo veranderde het rustige leven in de vluchtburcht in een ware heksenketel. Ook in die tijd ging het snel in het rond dat Jacob zich hier wilde vestigen. Uit alle windstreken kwamen ambachtslieden, handelaren en gelukzoekers naar deze plek toe. Het werd te klein. Jacob wil verbouwen en daar kom ik in beeld, Aslaug Ibsen, bouwmeester. Ik werd ontboden bij Jacob.

Heer Ibsen, ik wil dat u op deze plek het grootste kasteel van heel Noord-Europa gaat bouwen. dit hier is mij veel te klein. Ik vertrek nu naar de paus in Rome en als ik over drie jaar terugkom moet het klaar zijn.

Maar Monseigneur, drie jaar en zo een kolossaal bouwwerk, waar haal ik de mensen vandaan om het uit te voeren (ook toen al personeelstekort).

Vorder ze in naam van het katholicisme. De mensen zullen in de rij staan om voor mij te werken.

En zo begint voor mij een periode van werken en nog eens werken. De mensen staan inderdaad in de rij om mee te helpen en weten totaal niet wat ze te wachten staat. Grote stukken graniet hier van het eiland moeten verwerkt worden tot bouwstenen. Honderden arbeiders lopen af en aan, sjouwen, metselen. Velen overleven dit zware werk niet en alles in naam van die Ene. Het is niet alleen kommer en kwel. De bedrijvigheid heeft ook wel wat. Tussen al het werk door zijn er ook feesten waar het plaatselijke bier rijkelijk vloeit en in die drie jaar worden er een recordaantal kinderen geboren. Het wordt een prachtig kasteel en is na die drie jaar zo goed als af.

De beelden achter mijn ogen vervagen wat en ik hoor wapengekletter. Wat? Een opstand? Ik open mijn ogen en zie een aantal verklede kinderen met zwaarden elkaar bevechten. Ik ben weer terug in de werkelijkheid.

Aartsbisschop Jacob Erlandsen heeft niet zo lang van zijn kasteel mogen genieten. In 1274 overleed hij op het toen nog Deense Rügen, waarschijnlijk vermoord.

5 Comments on “Kasteel Hammershus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: