lekkerLopen-pelgrimwandelcoach-passies- lekkerLopenTV
Ken je hem nog, de Römertopf of zoals hij ook wel genoemd wordt de Romijnse stoofpot? Het is een poreuze schaal met deksel beide van van aardewerk. De naam Romeinse stoofpot komt waarschijnlijk omdat men denkt dat hij ook al in de tijd van de Romeinen gebruikt werd.
In de zeventiger jaren gebruikte ik hem veel maar nu stond hij al jaren ongebruikt in een kast. Bij het verhuizen kwam ik hem weer tegen. Moet hij naar de kringloop of doe ik er nog wat mee. Hij mocht mee naar het nieuwe huis en stond weer op de nominatie om gebruikt te worden. Ik gebruik hem nu een paar keer per week om brood te bakken Niet kneden brood en voor een heerlijke kipschotel en dat recept ga ik je zo geven maar eerst nog even…
De schaal moet eerst minimaal 15 minuten in het water worden ondergedompeld. Waarom? De schaal neemt het water op en dan als hij met deksel in de koude oven wordt gezet en dan langzaam te verhitten ontstaat er eigenlijk een oven in een oven. Tijdens het bakken verdampt het water dan ontstaat er een nevel die je ingrediënten gaar stoomt. Op deze manier verlies je geen vitaminen en voedingsstoffen. Wat ook wel prettig is, het kan niet aanbakken.
Heb je geen Römertopf maar wil je er wel graag een. In veel kringloopwinkels zijn ze nog voor een prikkie te bemachtigen. Niet verder vertellen.
Wil je graag het hele recept? Klik dan op de afbeelding.
https://spark.adobe.com/page-embed.js
Een beetje tagine-achtig?
LikeGeliked door 1 persoon
Een klein beetje. Op deze manier blijven de sappen heerlijk in het vlees. De kip wordt super zacht en het vlees schuif je zo van de botjes.
LikeLike
Het is leuk je zo bezig te zien met kokkerellen.
LikeGeliked door 1 persoon
Een heerlijke hobby
LikeLike
Voor mij toch minder, ben niet zo’n keukenprinses. ;-(
LikeGeliked door 1 persoon
Jij bent meer de schrijfster
LikeLike
Maar ook al niet van recepten. Jij bent daar ook handig in, het lijkt allemaal écht heel simpel.
LikeLike
Wij hebben onze römertopf ook nog in gebruik. Kip wordt er inderdaad heerlijk in, maar ook stoven we wel eens kalfsschenkels met shiitake en witte wijn in het ding. Ossobuco. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is een goede tip. Eet ik in Italië altijd.
LikeGeliked door 1 persoon