Wandeling Planken Wambuis

Volgens de beschrijving is het een pareltje, deze wandeling in Ede met 100% zandpadgarantie, tenminste als je in een keer goed loopt. Dat doe ik natuurlijk niet en loop daarom toch nog een stukje over beton. Nu woon ik alweer twee jaar in Ede en het wordt dus wel eens tijd om dit pareltje te lopen.

Trage Tocht Planken Wambuis

De tocht is 14 km en begint bij restaurant Planken Wambuis maar nu door de welbekende reden gesloten. Ik parkeer Sprintertje tegenover het restaurant waar ik vriendelijk welkom word geheten. Ik ben benieuwd naar deze wandeling want hij schijnt in de top 10 te staan van de mooiste wandelingen in Nederland. Afwisselend naald-en loofbomen, heide, grasvlaktes, heuvels, beukenlanen en berkenbossen. Er is een kans dat ik ook nog zwijnen of edelherten tegenkom maar zeker schapen, paarden en Spaanse runderen. Lets Go.

Van deze prachtige Trage Wandeling heb ik een video gemaakt in het kader van “zo mooi is Nederland”.

Gekeken? Dan verder lezen.

Direct na een wildrooster niet te verwarren met wildroosteren, sla ik rechts een bospad in en kom uit op een van de velen gigantische Beukenlanen die er zijn in dit gebied. Het grootste gedeelte van het bos bestaat uit grove dennen die eigenlijk werden aangeplant om het stuifzand te beteugelen. Maar niet alles is aangeplant, ongeveer 700 ha is zogenaamd spontaan bos en kan zich natuurlijk ontwikkelen tot vreugde van het vele wild, het is nl tevens rustgebied. Geen toegang voor onbevoegden.

De beukenlanen zijn aangeplant in het midden van de 19e eeuw. In een deel van het bos en de heide grazen half wilde New Forest pony’s en Spaanse Sayaquesa runderen. Ik heb ze alleen maar in de verte zien grazen. Jammer.

Mossel

De Mossel is tijdens deze wandeling niet te missen. eigenlijk is de Mossel een voormalig landbouwenclave en buurtschap in de gemeente Ede. Alleen te bereiken via zandpaden in de omgeving. er staan verspreid een paar boerderijen en huisjes en het bekendst is de uitspanning de Mossel. Je kunt de boerderij huren maar er is ook een theeschenkerij die al bestaat sinds begin jaren 40. Niet alleen thee maar ook een biertje, boerderij ijs en heerlijk gebak. Hopelijk kunnen we er weer snel van genieten. Nu is het een mooie plek om mijn rugzak te openen en er de thermoskan met koffie en zelf gebakken brood uit te halen. Niet alleen er uit halen maar ook intens te genieten van de koffie en het brood. De picknick tafels staan er nog en er werd behoorlijk gebruik van gemaakt door wandelaars en fietsers.

De wandeling is inderdaad een pareltje en normaal is hij 14 km. Door een stukje verkeerd lopen en eigenwijs wat leuke kleine paadjes nemen was de route ik die liep 15,9 km. Goed te doen. Hou je van onverhard wandelen en van mooie natuur dan is dit echt een aanrader.


 • trage tocht Planken Wambuis
 • afstand 14 km
 • startplaats: Ede, restaurant Planken Wambuis
 • verlengde Arnhemseweg 146, 6718 SM

Met de camper, caravan of ander kampeermiddel?

23 Comments on “Wandeling Planken Wambuis

 1. Ik zie nu dat mijn oorspronkelijke reactie niet geplaatst is.
  Waarschijnlijk vanwege de struikeling/ typefout in mijn naam.

  Ik heb genoten van het “mee” wandelen.
  Mooie tocht.

  Like

 2. Mijn twee vorige reacties werden niet geplaatst.
  Wel mijn aanvulling op de eerste reactie.
  Ik maakte daarin een fout in mijn naam!

  Dus nogmaals: Mooie tocht, leuk om zo mee te wandelen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bijna zou ik zo de deur uitstappen naar het station en me vragen me op station Ede op te pikken. Maar ja, niet noodzakelijk reizen mag nog niet. Ik weet ook niet of 14 km niet wat te hoog gegrepen is, temeer omdat de restaurants ook nog gesloten( vrouwen hebben gewoon af en toe een toilet nodig) zijn maar dit is wel een wandeling naar m’n hart. Zou ook wel een lange dag worden met de heen en terug reis maar vast de moeite waard.

  Geliked door 1 persoon

 4. Weer een mooi verslag Harry. Blijven doen. Ik geniet met je mee. En een stoere pet heb je op. Vraagje: ben jij een snelwandelaar? Man, wat een tempo heb jij zeg….. Maar, zoals je wel weet, ben ik meer een fietser. Kan ik je misschien bijhouden. Tot later.

  Geliked door 1 persoon

 5. Pingback: opladen | van koninklijk tot knettergek

 6. Pingback: Nu en toen. – lopen – koken – camper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: