Hongarije? Wel even wennen.

Aan de grens van Roemenië en Hongarije moet je echt geen haast hebben. De mannen die controleren oefenen waarschijnlijk voor een processie. Twee stappen vooruit en een achteruit, tenminste dat tempo. Als ik eindelijk aan de buurt ben stappen twee man de camper in, maken de kastjes en kast open en loeren via de achterdeuren wat er allemaal instaat. Oké, dat is veel. Maar alles legaal. Inmiddels is een ander met mijn papieren naar binnen en als de buscontrole klaar is duurt het nog even voor ik die papieren terugkrijg. Ik krijg alleen een knikje dat ik door kan rijden. Echt een Europeesland. Maar goed ik ben in Hongarije en ik kan het nog niet mooi vinden. Het lijkt toch een andere sfeer dan in Roemenië. De eerste stop is in Debrecen, een grote stad en ik moet zeggen een gezellige stad met veel jonge mensen. De volgende dag rij ik naar Boedapest. De weg is lang en saai. In Boedapest parkeer ik Sprintertje op de stadscamping. Ruim opgezet en wat belangrijk is er is een wasserette. Morgen haal ik mijn lief van het vliegveld op en dan wil ik natuurlijk wel alles schoon hebben. Vandaag besteed ik dus de rest van de dag aan mijn grootste hobby, schoonmaken….

Dan is het eindelijk donderdagmiddag. Gisteren ben ik al met Sprintertje naar het vliegveld gereden, ik moet toch een beetje voorbereid zijn maar ik besluit toch met de metro en de bus te gaan. Het is hier super goedkoop reizen voor een pensionado. Al het openbaar vervoer is gratis voor boven de 65. Kassa. Trouwens alleen voor EU-ingezetenen. Ik ben ruim op tijd op het vliegveld, oftewel anderhalf uur te vroeg. Zenuwachtig? En daar gaan de schuifdeuren open en na anderhalve maand vliegen wij elkaar in de armen. Een half uurtje later zijn wij weer “thuis”. We besteden anderhalve dag in Boedapest, prachtige stad maar voor ons toch te druk. Als echte toeristen gaan we met de hop on hop off bus en in het donker in het grote reuzenrad. Echt heel hoog met een prachtig uitzicht over de Donau.

Rondje Balatonmeer dan? Gaan we doen. We gaan linksom en dan rij je best een stukje van het meer af. Het is veel van hetzelfde. We vinden een camping pal aan het meer en we staan amper of het begint te stormen, regen en onweer en niet zo’n beetje ook. Een bruidje die met haar gom foto’s aan het meer laat maken waait er bijna in. Sneu, heb je constant mooi weer gehad en op de “mooiste” dag van je leven heb je onweer. Wel dan weer met gratis vuurwerk van de lichtflitsen.

De volgende dag begint droog en we pakken de Trotters uit het achteronder en fietsen wat langs het meer. Elk plekje ziet er eender uit. Speeltuin, waterfietsen, kleedhokje en terrasjes. Begin van de avond begint het weer te hozen en te onweren. Binnen zitten en lezen. Het seizoen is voorbij, veel dingen zijn al gesloten en overal luiken voor. De camping zou ook over een paar dagen dicht gaan. Met dit slechte weer is het Balatonmeer niet echt een aanrader.

We gaan verder en komen uit in Papa. Er zou een camperplaats zijn. Die is er ook maar staat vol plassen en in het midden is de loosplaats. Dan maar op de camping? Voor die paar euro meer doen we dat maar, het blijkt meer dan het dubbele te zijn. Het is een zgn. topcamping. De adac en de ANWB zijn er laaiend enthousiast over. Er mankeert niets aan. Vol met rimpelgeneratie Duitsers die heen en weer in badjas naar het termaalbad lopen. Het is te mooi voor ons. Voor die 32 euro in het naseizoen mag het ook wel perfect zijn. Maar zo kruidenier achtig. Je betaalt voor twee, maar krijgt maar voor een toestel een wificode, die trouwens niet werkte. Het warme termaalbad is wel heel lekker.

De volgende dag worden de sluizen boven weer helemaal opengezet en we besluiten door te gaan. Het regent toch de hele dag. We rijden de camping af en krak. De ruitenwisser breekt af. Ook nog aan de linkerzijde. De arm hangt alleen nog aan het waterslangetje van de ruitensproeier. Er is geen Mercedes garage in de buurt maar bij Renault worden we goed geholpen, zij bestellen een nieuwe en de volgende ochtend om negen uur wordt hij gerepareerd. We laten Sprintertje naast de garage staan en blijven daar slapen. Er gebeurt van alles, grote opleggers met acht Renaults erop rijden af en aan en het is leuk om te zien hoe alles ervan af gehaald wordt. We slapen uitstekend en de wisser doet het weer perfect lijkt het. Kan het gelukkig niet lang controleren want vandaag schijnt de zon weer volop. We rijden naar Esztergom aan de Donau maar daarover volgende keer meer.

8 Comments on “Hongarije? Wel even wennen.

  1. Hoi Allebei,
    Heb een fijne tijd samen en geniet van al het moois dat jullie nog gaan tegen komen. Ik vond Hongarije een heerlijk land.
    Hartelijke groet, Henny.

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoi reizigers,
    Gezellig weer zo met An samen.
    Als je dingen meemaakt kan je er meteen over praten of lachen.

    Ja met regen beleef je bepaalde plaatsen toch anders.
    Goede reis verder en hoop dat Hongarije toch nog wat moois brengt!
    Liefs

    Geliked door 1 persoon

  3. Hebben jullie nog geschaakt of gedamd in zo’n lekker warm thermaal bad? Een hel fijne, zonnige en droge reis. Een lieve groet van twee van de rimpelgeneratie. Kris en Heleen.

    Geliked door 1 persoon

  4. Wat heerlijk om weer even samen te zijn. Dit was weer een mooi verhaal ook Hongarije zal zijn mooie plekken hebben, maar geniet vooral van elkaar. Lieve groetjes vanuit Normandië

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie