waar naar toe gaat de weegschaal

Ik ben dit blog gestart met het idee om leeftijdsgenoten of iets jonger mee te laten kijken in het leven van een pensionado die niet de hele dag achter de geraniums zit. Nu kom ik erachter dat zeker 90% van mijn volgers niet tot deze categorie behoort.

Daarop kwam ik op de gedachte of ik nog wel jong wilde zijn en dat is best moeilijk. Je gaat vergelijken en probeert de jeugd en de ouderdom te vangen. 

DE JEUGD

 • + nog vol ambities
 • + een soepel lijf
 • + lijken een hoop lol te hebben
 • + staan in de kracht van hun leven
 • + maken nog veel nieuwe vrienden
 • – moeten nog zo veel
 • – wordt steeds moeilijker om bv. een huis te kopen
 • – hebben het druk druk en nog eens druk
 • – het schijnt dat ze ook nog moeten mantelzorgen
 • – krijgen steeds vroeger een burn-out of weten niet wat ze nu echt willen

DE WAT OUDEREN

 • + moeten niet zoveel meer
 • + kunnen vaak lang met vakantie en niet perse in de schoolvakanties
 • + hebben het over het algemeen financieel op orde
 • + kunnen genieten van de kleinkinderen, zonder de zorgen
 • + weten dat je elkaar niet kunt veranderen(geldt niet voor iedere oudere)
 • je kunt gewoon overdag naar de sportschool
 • – ondanks de sportschool word ik wel strammer
 • – meer kwaaltjes
 • – de langste tijd zit erop
 • – er vallen al leeftijdsgenoten weg

Maar toch hangt de weegschaal voor mij in ieder geval door naar het ouder zijn. Het leuke vind ik ook dat je dingen ziet gebeuren die jezelf ook hebt meegemaakt. Dezelfde fouten waar mijn vader ook al voor waarschuwde en ik dacht dan natuurlijk, die maak ik niet, ik doe het anders en nu zie ik hetzelfde bij jongeren. Ik zeg niets en denk, je moet er zelf achter komen. Iedere generatie heeft het recht op dromen en fouten maken.

En ja we worden gemiddeld steeds ouder en blijven fitter. Afgelopen weekend vierde een vriendin van mij haar 70ste verjaardag. We waren bijeen in haar zomerhuis in Zeeland en liepen met zo’n twintig 60 tot 80 jarigen van Oost-Kapelle naar bijna Domburg over het strand en door de prachtige duinen en bossen daar weer terug. Net zo makkelijk. Tijdens de toespraken merkte iemand op dat een 70 jarige de vijftiger van vroeger is. Ik denk dat dat helemaal waar is.

Ik zou het leuk vinden wat reacties te krijgen van jong en oud met aanvullingen op de plussen en de minnen.

16 Comments on “waar naar toe gaat de weegschaal

 1. Ik persoonlijk ben een bijna vijftiger. Ik weet wat ik wil en niet meer wil in mijn leventje. Heb een behoorlijk rugzakje maar dat hoort erbij. Vind jouw lijst wel leuk en een ieder voor zich vult dit wel aan of in. Fijne dag.

  Like

 2. Leuke blog die tot nadenken stemt! Naarmate ik ouder word (ik heb vorig jaar Sara de hand geschud) word ik alleen maar gelukkiger. En ondanks alle minnen die er aan het ouder worden vastzitten, zie ik ouder worden vooral als lichter in het leven staan, al is dat letterlijk wel ietsje zwaarder 🙂 Het grootste bezwaar aan ouder, écht oud worden, vind ik de mogelijkheid mijn geestelijke vermogen te verliezen. Laat mij over 30 jaar maar achter een rollator hobbelen, als ik maar geen Alzheimer krijg…

  Like

  • dat laatste vind ik ook mijn moeder werd 89 en was nog volledig helder, iedere dag de krant van a tot z lezen en veel geheugentraining. Ik hoop ook zo oud te worden. en ik ben ook nooit zo gelukkig geweest al nu. Vanaf mijn 59ste een nieuwe fantastische relatie(zelfde leeftijd) heerlijk. Veel blijven schrijven Noortje, dat helpt ook.

   Like

 3. Ik ben even komen lezen nav je commentaar bij mij.

  Ik ga de lijst niet aanvullen maar weet wel dat ik niet jong meer wil zijn. Een iets soepeler lijf en iets minder last van de zwaartekracht zou leuk zijn maar dat weegt niet op tegen de geneugten van het ouder worden. Je niet meer druk hoeven te maken over van alles en nog wat. Je geen zorgen meer te hoeven maken om ‘ergens bij te horen’. Je hoeft je geen zorgen re maken over werk vinden, wat te doen net je leven, keuzes maken. Al die fouten die een mens moet maken voordat hij/zij is wie hij is hoef ik niet meer te maken. Die heb ik al lekker in de pocket.

  Het enige grote nadeel wat ik zie voor het nu, in deze tijd vijftig plusser zijn is de pensioengerechtigde leeftijd. Daar waar mijn vaders generatie tussen de 57 en 60 kon stoppen weet ik dat ik nog een hele tijd mag werken. Nog vijftien jaar nu (ipv zes zoals mijn vader). Ik vermoed dat deze regels over een jaar of tien / vijftien weer teruggedraaid worden maar dan is het voor de vijftig plusser van nu en de langdurig werkelozen in de jeugdige groep te laat om daar de vruchten nog van te plukken.

  Like

  • Met jouw voordelen ben ik het helemaal eens en ik heb de mazzel dat ik vorig jaar maar twee maanden extra moest/mocht werken. Mijn zus is net 65 geworden, heeft het heel erg naar haar zin op haar werk maar wordt toch ontslagen, mag niet door. Je zou zelf de keuze moeten hebben, of stoppen of doorwerken.
   Mijn werk als belangenbehartiger voor gezinnen met een kind dat dialyseert is gestopt, ook bezuiniging maar ik heb nog veel voldoening als onbezoldigd directeur van een goede doelen stichting. Houd mij ook scherp.
   Geniet van je leven Rianne, Carpe Diem

   Like

 4. Ik ben dit jaar vijftig en werk met en tussen allemaal jongere mensen.
  Verleden week vroeg een veel jongere collega me ‘Els, hoe voel je je?’
  Mijn antwoord ‘Ik heb me nog nooit zo gelukkig gevoeld dan de laatste jaren het geval is’. Iedereen lachte, maar ik meende het wel. De jeugd schijnt niet te beseffen dat je door het ouder worden ook gelukkiger kan worden. Oud staat in hun ogen gelijk aan hulpeloos, lichamelijk verval en achteruitgaand geestelijk vermogen.
  Ik kan zeggen dat ik me nu op geestelijk en emotioneel gebied veel stabieler voel dan in mijn jongere jaren, ik sta sterker in mijn schoenen, en daar ben ik blij om. Ik wil niet meer terug in de tijd!

  Like

 5. Laat ik vooropstellen dat ik mezelf als 35-jarige meer in een tussengroep vind behoren. Positief daadaaraan vind ik dat ik nog steeds nieuwe dingen ontdek die ik graag wil doen, waardoor ik ook steeds nieuwe mensen leer kennen. Doordat ik wegens ziekte al een paar jaar thuis zit, heb ik het echter niet zo druk als leeftijdsgenoten, waar ik soms dan weer van baal. Persoonlijk zou ik niet weten waarom een aantal van de pluspunten voor jongeren die jij noemt, niet van toepassing zouden kunnen zijn op ouderen. Die kunnen toch net zo goed veel lol hebben? En waarom zouden zij geen ambities meer kunnen hebben? Ik kan me nog herinneren dat toen ik meedeed aan de introductieweek van de universiteit er ook een man van 55/60 meedeed. Natuurlijk keek iedereen daar in het begin raar van op, maar na een paar dagen was het volkomen normaal geworden. Het kan best zijn dat de ambities voor jongeren wat hoger liggen dan voor ouderen, maar zonder ambities om naar te streven, lijkt het leven mij ook zo saai. Zelfs als oudere.

  Like

  • Hi Ivo, leuk dat je reageert. Er zijn inderdaad genoeg ouderen met ambities. In mijn vriendenkring zeker. Vorige week op feestje van 70 jarige vriendin hadden de meeste aanwezigen nog veel ambities. Architect van 73 ging nog een milieu neutraal huis bouwen en ik begin maandag een camjo opleiding aan de filmschool in A’dam. Helaas zijn er veel ouderen die ook vinden dat ze te oud voor bepaalde dingen zijn. Vorig jaar zei ook iemand in onze/jouw loopgroep ” maar ik ben al zestig hoor”.

   Like

 6. Hoi Har,
  Leuk zo’n vraag. Ook ik geniet met mijn zestig jaar van mijn levenservaring. En evengoed nog bol van de ambities. En zo fijn dat ik nog steeds hard werk maar tegelijkertijd mag oogsten. Jongere mensen die van je willen leren. Inspirerende gesprekken met mensen. En natuurlijk, de rugzak die maar niet lichter wil worden, maar die toch gemakkelijker te dragen lijkt.
  Ik vind het heerlijk, deze leeftijd!
  Liefs van Jane

  Like

 7. Hier ook een vijftigplusser, natuurlijk vind ik dat ook erg, maar we kunnen ons niet in zo’n tijdmachine steken, zou ik ook niet willen ..ik trek het me gewoon niet meer zo aan , en probeer van alle kleine dingen te genieten , en probeer ook geen dingen te doen tegen mijn zin ,soms lukt het, soms niet .. Grts Leen .

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: